Hlavní obsah

Fiala: Přejmenovat ODS? Neříkám, že jsem o tom nikdy nepřemýšlel

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikdy jsem nepochyboval o tom, že se nepodaří ODS zvednout, řekl Novinkám v rozhovoru šéf modrých Petr Fiala. Občanští demokraté však od krize v roce 2013 dostávají v předvolebních průzkumech kolem deseti procent. Na otázku, zda by nepomohlo stranu přejmenovat, Fiala odpověděl, že značce věří, ale netvrdí, že o tom nikdy nepřemýšlel.

Fiala: počkejme na volbyVideo: Novinky

 
Článek

V krajských volbách chcete přesvědčit voliče o tom, že není dobré, aby všude vládli zástupci současné koalice. Může se vám to vůbec podařit? Předvolební průzkumy hovoří spíše ve prospěch vládních ANO i ČSSD.

Uděláme všechno pro to, abychom voliče přesvědčili. Jeden argument je, že je potřeba moc vyvažovat a není dobré, aby na všech úrovních státu vládla levice – ČSSD s komunisty nebo populisty. Ale to, co je mnohem podstatnější – snažíme se do té politické debaty vrátit politická témata a smysl. Jde o to, co uděláme s naší prosperitou, co uděláme pro to, aby pracovití lidé a drobní a střední podnikatelé měli lepší podmínky. Na to současná vláda nenabízí žádnou odpověď.

Fiala: uděláme všechno pro to abychom voliče přesvědčiliVideo: Vaclav Toman, Novinky

V programu také máte, že chcete snížit byrokracii pro živnostníky. Jak konkrétně to můžete udělat na úrovni kraje? Není to spíše celostátní téma?

Ta témata se prolínají. To, co se snažíme prosazovat v krajích, můžeme prosazovat celostátně. Je to tak, že živnostníci, drobní a střední podnikatelé jsou dnes vystaveni opakovaným útokům Sobotkovy vlády. Velká firma si nějak poradí s novými a novými změnami zákonů a kontrolami. Ale pro drobného podnikatele je to obrovský problém. Když se podíváte na kompetence krajů – máte tam oblasti, jako jsou doprava, starost o silnice 2. a 3. třídy, zdravotnictví, školství. Když si vezmu tyto tři oblasti, ty přece souvisí s tím, co se děje ve státě celkově. Těžko můžete dobře stavět novou silnici, když pro to nemáte podmínky, které se týkají stavební legislativy, když tady platí EIA (posuzování vlivů na životní prostředí – pozn. red.), kterou přijala Sobotkova vláda v podobě, která prostě brání stavbám.

Každopádně vládní strany mají i po téměř třech letech vládnutí poměrně vysoké preference. Jak si to vysvětlujete?

Mají štěstí. Teď přišla tato vláda, která se těší ekonomickému růstu. Ale není to proto, že by ten růst způsobila. Je to zásluha především lidí, kteří jsou aktivní, riskují, podnikají a dobře pracují. Takové myšlenky, že vláda významně ovlivňuje ekonomickou politiku – dlouhodobě ano, ale krátkodobě ne. Jestli Sobotkova vláda nastoupila, začala ekonomická prosperita a pánové Sobotka a Babiš si připisují zásluhy, tak to považuji za nekorektní vůči lidem, kteří tu zásluhu skutečně mají. Co má stát dělat a čím může ovlivnit to, jak ekonomika vypadá, to je vytvářet podmínky. Tady vidím pravý opak, zvětšuje se stát.

Občanští demokraté v předvolebních průzkumech nedosahují ani deseti procent. Čím to je?

Počkejme na volby. ODS prošla složitým obdobím, ale pracujeme na tom, abychom to obrátili. Jsme strana, která zažila pády a ví, co to je, když ji opustí voliči. Máme program, jsme schopni dát ho nejen na papír, ale i v opoziční roli ho proměňovat v konkrétní návrhy. Když říkáme, že bychom snížili daně, tak máme předložený návrh na snížení daní a dokonce na zrušení některých daní – konkrétně na daň z nabytí nemovitosti, silniční daň pro osobní automobily. Když říkáme, že bychom hospodařili s lepším rozpočtem, protože tato země si podle mě může příští rok dovolit vyrovnaný rozpočet, tak jsme navrhli, kde bychom v konkrétních položkách ušetřili 30 miliard.

Neuvažoval jste třeba o tom, že by se ODS měla přejmenovat? Pro někoho může být nevolitelná už jen z principu.

Nepřemýšlel jsem o tom – neříkám, že nikdy. Když jsem stranu přebíral v nejhlubší krizi, mnozí komentátoři a lidi, kteří reflektují politiku, říkali, že se to nemůže podařit, že ODS zanikne. Já jsem té značce věřil. Jsem přesvědčen, že pro lidi je mnohem lepší politická strana, která má nějakou tradici, má něco za sebou a má nějakou členskou základnu. To je z hlediska demokracie bezpečnější. Nikdy jsem nepochyboval o tom, že se ODS nepodaří zvednout.

Dnes nás reprezentují osobnosti, které mohou garantovat, že si důvěru lidí zaslouží. Žádná jiná alternativa pro pravicového voliče, který se chce postavit všemocné levici, není.

Pokud se nepodaří stranu zvednout, vzdáte se funkce?

Takhle neuvažuju. Teď mám cíl dlouhodobý – aby ODS byla lídrem na pravici a hrála klíčovou roli tak, že se může podílet na vládě v této zemi. Nepochybuji o tom, že to dobře dopadne. V tom, co dělám, vidím smysl.

Fiala: nevylučuji žádnou koalici Video: Novinky

Dokážete si představit, že by se po sněmovních volbách příští rok strany spojily proti hnutí ANO?

Dovedu si představit leccos. Ale spíš bych přemýšlel nad tím, co je realistické. Hnutí ANO a konkrétně Andrej Babiš představuje nebezpečí pro demokracii. Ne proto, že ji chce zničit, tak to třeba není. Ale má obrovský střet zájmů a neobvyklou koncentraci moci, to je nebezpečné bez ohledu na to, jak na tom on osobně je. Na druhé straně problémem této země není jenom Andrej Babiš, ale to, že všude vládne levice. To není zdravé. Nemůžeme to udělat tak – no tak dobře, máme tady nebezpečí jménem Andrej Babiš, tak si dáme klapky na oči, na všechno zapomeneme a budeme podporovat Bohuslava Sobotku s jeho levicovou politikou. Takhle jednoduché to tedy není.

Několikrát jste zdůraznil, že levice vládne všude, ale to si přece zvolili lidi.

A my jim teď říkáme – podívejte se, jak kraje po osmi letech vlády levice stagnují. Podívejte se, jak Sobotkova vláda „využila“ toho, co tady má darem. Mají lidé lepší školy v krajích? Je ve všech krajích dobrá zdravotní péče? Funguje doprava? Dá se tam vůbec jezdit? Já to nevidím. Stagnují zbytečně. To je výsledek vlády levice.

Takže vylučujete koalici s ČSSD?

To vůbec ne. Nevylučuji žádnou koalici kromě koalice s komunisty. Ale musíme vidět politickou realitu. Jsme v zemi, kdy v poslední době voliči rozdávají karty tak, že se nedají vytvořit jednoduché koalice. To bych mohl říct: S hnutím ANO nejdu – Andrej Babiš rovná se nebezpečí, s komunisty ne, to máme zakázáno kongresem, se Zelenými v žádném případě, ti tady brání stavbám, soc. dem jsou levičáci. S kým bychom kdy vůbec vládli? Takhle se politika nedá dělat. Podstatné kritérium je, jestli budeme schopni uskutečňovat svůj program. Nepůjdeme do žádných koalic, abychom tam byli jen jako nějaký přívěšek.

Související téma:

Foto: Pavel Karban, Právo

Petr Fiala, předseda ODS

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám