Hlavní obsah

Mladí Češi i Evropané méně kouří a pijí. Zato více paří na internetu

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladí lidé ve věku 16 let v Česku i po celé Evropě proti minulým výzkumům méně kouří cigarety, méně pijí alkohol a méně užívají zakázané drogy. Mnohem více času však tráví na internetu a hrají počítačové hry - a to i o peníze.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Vyplývá to z evropského průzkumu ESPAD, který proběhl loni v 35 evropských zemích a zúčastnilo se ho sto tisíc šestnáctiletých Evropanů. Výsledky byly představeny v úterý.

Proti poslednímu průzkumu v roce 2011 mezi českými dospívajícími pokleslo užívání konopí z 42 na 37 procent. Přesto mladí Češi stále vedou evropský žebříček v kouření marihuany.

Surfování na internetu zabírá volný čas

Čeští puberťáci se také méně opíjejí. Před pěti lety se alespoň jednou týdně opilo - tedy vypilo více než pět sklenic piva či vína - 21 procent z nich. Loni to bylo již jen 12 procent. Mezi mladými ubylo i kuřáků, v roce 2011 denně kouřilo 26 procent dotázaných, loni už to bylo o deset procent méně.

Podle jednoho z autorů studie a vedoucího Centra výzkumu závislostí Ladislava Csémyho jde o pozitivní trend, ale přesto mladí Češi konzumují legální i ilegální drogy mnohem více než jejich generační druzi v Evropě.

Pro image dospívajícího je důležitější, jaký má mobil nebo zda má připojení na síti, než jestli má v kapse marlbora
Ladislav Csémy, vedoucí Centra výzkumu závislostí

Nově se průzkumníci začali dotazovat mladých na to, jak používají internet a kolik času tráví na sociálních sítích. A došli k překvapivým závěrům. Denně surfuje na internetu 84 procent šestnáctiletých, 28 procent denně hraje počítačové hry a 41 procent na internetu stráví více než čtyři hodiny.

„To je ohromné číslo, pokud si uvědomíme, kolik moderní technologie zabírají volného času mladých lidí,“ uvedl Csémy.

Dodal, že již dvě hodiny strávené denně na internetu jsou považovány za nadměrnou dobu. „Patrně to souvisí se změnou společenského vnímání. Pro image dospívajícího je důležitější, jaký má mobil nebo zda má připojení na síti, než jestli má v kapse marlbora,“ poznamenal Csémy.

Podobný trend všude v Evopě

Jeho kolegyně a spoluautorka studie Pavla Chomynová řekla, že stejný trend zažívají všechny evropské země a že zřejmě pomohla i preventivní politika, kdy již ve většině zemí není např. možné kouřit v restauracích. Vliv podle ní mají i nové technologie.

„Mladí lidé se více bojí, že je někdo vyfotí s cigaretou nebo jak jsou opilí, a umístí to na sociální sítě,“ tvrdí Chomynová.

Národní koordinátor pro protidrogovou politiku Jindřich Vobořil považuje za alarmující, že devět procent mladých přiznalo, že hraje o peníze, a skoro tři procenta mají s hraním problémy a jsou na něm závislí. „Podle mého odhadu za takových deset let bude hazardní hraní mladistvých větší problém než ilegální drogy,“ uvedl Vobořil.

Reklama

Výběr článků

Načítám