Hlavní obsah

Babiš prý našel 3,5 miliardy na zvýšení důchodů o 300 korun

Praha

V rozpočtu ministerstva financí se našlo 3,5 miliardy korun, které umožní valorizovat penze o 300 korun měsíčně, tvrdí šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO). V neděli prohlásil, že návrh na navýšení předloží vládě. Ministryně sociálních věcí Michaela Marsková (ČSSD) na to reagovala prohlášením, že navýšení důchodů o 300 korun prosazovala už dřív, a že podání takového návrhu je v její, nikoliv Babišově kompetenci.

Foto: Malicek PRAVO, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Dosavadní koaliční dohoda hovořila pouze o navýšení o 200 korun, ačkoliv ČSSD také hovořila o tom, že penzistům by se měly přidat tři stovky. Babiš ale tvrdí, že právě koaliční partneři ho dotlačili k nižší částce, ikdyž on sám navýšení důchodů pro příští rok o 300 korun avizoval letos v březnu.

„Plánované peníze mi ale vzaly ČSSD s KDU-ČSL, na zbytečně vysoké navýšení rozpočtu pro vědu a výzkum,” stěžoval si Babiš.

„Jsem ráda, že po několika měsících debat, kdy já jsem chtěla navýšit důchody o 300 korun, zatímco Andrej Babiš o 200 korun, mi konečně ustoupil a vzpomněl si na svůj starý slib z března. Jen bych ráda podotkla, že navýšení důchodů na vládu předkládám já, nikoli ministr financí,“ komentovala Babišovo prohlášení Marksová, která na Babišův slib opakovaně upozorňovala.

Strany se před volbami přetahují, kdo přidá

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) novinářům řekl, že navýšení o 300 korun navrhla Marksová a má v tom podporu sociální demokracie. Vládní partneři, kteří se v neděli shodli v tom, že dovládnou v řádném mandátu, se tak před krajskými a senátními volbami přetahují, kdo důchodcům přidá.

„Když se ekonomice daří, mají z toho těžit všichni,” přivítal návrh i předseda opoziční ODS Petr Fiala. Novinářům řekl, že vláda by ale měla pamatovat také na budoucí vývoj důchodového systému.

Návrh na vyšší valorizaci chce Babiš předložit vládě ve středu, kdy bude projednáván i rozpočet pro příští rok. Do vlády jde i návrh Marksové, který uvádí dvě varianty růstu důchodů v příštím roce, a to o 200 korun měsíčně a o 300 korun měsíčně.

Reklama

Související články

Antibabiše neodvrátí Senát ani Zemanovo veto

Zda bude zpřísňující novelu zákona o střetu zájmů prezident Miloš Zeman vetovat, se podle svých slov rozhodne až po projednání novely v Senátu. Nicméně ani...

Bohuslav Sobotka: Zarazili jsme Babišovi doping

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro sobotní Právo uvedl, že je zpřísnění podmínek pro podnikání členů vlády jasná věc. Nemyslí si, že by měl...

Výběr článků

Načítám