Hlavní obsah

Návrh vyhlášky o hluku čaruje s počtem lidí, obce mohou přijít o ochranu

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Okolí Prahy a třetina jejího území nemusejí od začátku roku 2017 mít současnou ochranu před hlukem. Plyne to z návrhu vyhlášky o seznamu aglomerací, v nichž se má hluk snižovat, ministerstvo pro místní rozvoj ji rozeslalo do připomínek, mj. krajům.

Foto: Karolina Kudynová, Právo

Ilustrační foto

Článek

Návrh vyvolal pozdvižení. Nový seznam aglomerací má nahradit ten původní, který platí od roku 2007. Týká se celého území Prahy a katastru 26 přilehlých obcí. V novém návrhu jsou vyjmenována jen konkrétní katastrální území Prahy a zdaleka ne všechna.

V případě Prahy a okolí by vyhláška zmenšila současné území o výměře 772,3 kilometru čtverečního na 253,4 kilometru čtverečního.

Návrh vyhlášky pro oblast hlavního města

Nejde zdaleka jen o Prahu, seznam se týká aglomerací s více než sto tisíci obyvateli a snad ve všech byla území pro hodnocení a snižování hluku proškrtána.

Ochranu před hlukem zaměňujeme za prosazení koridorů
pražský zastupitel a starosta Dáblic Miloš Růžička

„Ponechání současného rozsahu vymezení aglomerací pro účely hodnocení a snižování hluku ve stávající vyhlášce již nevyhovuje nové potřebě průchodnosti pro vedení tras transevropské dopravní sítě TEN-T,“  zdůvodnilo svůj návrh ministerstvo.

Změna výpočtu dopadů

Změnilo metodiku výpočtu na čistě matematický model. Nejde už o hustotu zástavby, ale o hustotu osídlení, vztaženou ovšem k velikosti celého katastru. A požadavkem pro ochranu je 1000 lidí na kilometr čtvereční. Jakmile do daného patří pole, nebo les, hustota není dosažena, území nemá nárok na ochranu a může tudy vést dálnice či nová železnice. V Praze jde například o dosud chráněné Dolní Chabry, Horní Počernice, Ruzyň, Zličín a téměř všechny okrajové části, včetně těch postižených provozem letiště.

Miloš Růžička, šéf zdravotního výboru pražského zastupitelstva za Trojkoalici/STAN a starosta Ďáblic, které by z vyhlášky vypadly, označil změnu výpočtu za skandální. Praha by měla podle něho podat připomínky. „Jestliže třetina Prahy vypadla z ochrany, asi by to někoho zajímat mělo,“ řekl Právu Růžička.

Podle něho se celá věc, která reaguje na novou evropskou směrnici o transevropské dopravní síti TEN-T, obrací na ruby. „Není to impuls z Evropy, že musíme vytvořit koridory pro evropskou železniční a automobilovou síť, myšlenka je chránit lidi před hlukem. Zase to obracíme v opak, ochranu před hlukem zaměňujeme za prosazení koridorů,“ uvedl Růžička.

Dopady mohout být všude

Nejde jen o Prahu a její okolí. Nevhodnost matematického přepočtu lidí na velikost katastru lze podle odborníka Masarykovy univerzity Petra Firbase dobře ilustrovat a příkladu brněnského sídliště Bystrc.

Návrh vyhlášky pro oblast Brna

Žije v něm téměř 25 tisíc lidí, výměra kvůli brněnské přehradě přesahuje 27 kilometrů čtverečních. Tudíž je podle matematického modelu panelové sídliště příliš řídce osídleno. Dle chystané vyhlášky by jím tedy mohla vést transevropská dálnice. Evropská směrnice mluví o hustě obydlených oblastech, neurčuje je však výměrou katastrálního území.

Území pro snižování hluku v Praze a okolí (stávající stav od roku 2007)
celá hl. m. Praha
okolí Prahy: Bořanovice, Černošice, Čestlice, Dobřejovice, Dolní Břežany, Drahelčice, Horoměřice, Hostivice, Hovorčovice, Husinec, Chrášťany, Chýně, Jeneč, Jesenice, Jinočany, Jirny, Klecany, Kněževes, Květnice, Líbeznice, Měšice, Modletice, Nučice, Nupaky, Ořech, Průhonice, Psáry, Roztoky, Rudná, Říčany, Sibřina, Šestajovice, Tuchoměřice, Únětice, Úvaly, Vestec, Zbuzany, Zdiby, Zlatníky-Hodkovice
Návrh vyhlášky (od 1.1.2017)
části Prahy: Bohnice, Braník, Břevnov, Bubeneč, Čakovice, Černý Most, Čimice, Dejvice, Háje, Hloubětín, Hlubočepy, Hodkovičky, Holešovice, Horní Měcholupy, Hostavice, Hostivař, Hradčany, Hrdlořezy, Chodov, Jinonice, Josefov, Kamýk, Karlín, Kbely, Kobylisy, Košíře, Krč, Kunratice, Kyje, Letňany, Lhotka, Libeň, Liboc, Libuš, Malá Strana, Malešice, Michle, Modřany, Motol, Nové Město, Nusle, Petrovice, Písnice, Podolí, Prosek, Radlice, Řepy, Smíchov, Staré Město, Stodůlky, Strašnice, Střešovice, Střížkov, Suchdol, Troja, Veleslavín, Vinohrady, Vokovice, Vršovice, Vysočany, Vyšehrad, Záběhlice, Zličín, Žižkov
okolí Prahy: 0

Reklama

Výběr článků

Načítám