Hlavní obsah

Konvička žaluje Dolínka za snahu zakázat jejich akci před saúdskou ambasádou

Aktualizováno

Antiislamista Martin Konvička inicioval trestní oznámení na pražského náměstka Petra Dolínka kvůli jeho výzvě, aby magistrát zrušil kvůli havárii kanalizace nedělní akci jeho Iniciativy u saúdskoarabského velvyslanectví. Konvička pokládá za nehorázné, že se Dolínek pokusil zabránit řádně ohlášené akci. Podle magistrátu i ministerstva vnitra pro její zákaz nebyly zákonné důvody.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Konvička

Článek

"Na toho Dolínka můj advokát připravuje a podá trestní oznámení za zneužití pravomoci veřejného činitele," uvedl v sobotu Konvička.

Iniciativa Martina Konvičky (IMK) svolala na nedělní odpoledne před saúdskou ambasádu v Bubenči akci "s humorem do Mekky". Magistrát shromáždění nezakázal ani přesto, že minulá akce IMK na Staroměstském náměstí, při níž vystupovali maskovaní muži převlečení za bojovníky tzv. Islámského státu a stříleli z maket zbraní, je šetřena jako výtržnictví.

Místo akce pak Konvička zdůvodnil tím, že "Saúdská Arábie byla, je a nejspíš i bude hlavním sponzorem světového islamismu". Na shromáždění budou zveřejněny "velmi zajímavé skutečnosti o působení saúdských diplomatů v České republice", dodal.

Konvičkovci si na Staroměstském náměstí hráli na útok islamistůVideo: Prima FTV

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) tehdy žádala potrestání magistrátního úředníka, který shromáždění povolil. Ministerstvo vnitra ale dalo úřadu za pravdu. Důvody k zákazu podle něj nebyly. Ohlášení demonstrace ovšem podle vnitra mělo vzbudit zvýšenou pozornost.

Nedělní akce IMK je svolaná na den 15. výročí teroristického útoku na Světové obchodní centrum a Pentagon v USA. Útoky teroristů ze skupiny Al-Káida si tehdy vyžádaly téměř 3000 obětí. V pátek v saúdskoarabské Mekce také začala velká pouť za účasti téměř dvou miliónů muslimů ze 150 zemí.

Konvička chystá i žalobu na ochranu osobnosti

Konvička prostřednictvím svého advokáta Libora Nedorosta kvůli reakcím některých médií a státní správy na toto shromáždění podal trestní oznámení za šíření poplašné zprávy, neboť akce prý nevzbudila u kolemjdoucích paniku, jak tvrdily.

Chystá rovněž žaloby na ochranu osobnosti vůči premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, ministru vnitra Milanu Chovancovi a senátorovi Hassanu Mezianovi (všichni ČSSD) kvůli vyjádřením, v nichž měli zpochybnit Konvičkovo duševní zdraví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám