Hlavní obsah

Za Zemanovy výroky se musí Hrad Peroutkově vnučce omluvit

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Kancelář prezidenta republiky (KPR) se musí omluvit Terezii Kaslové za výrok Miloše Zemana na adresu jejího dědečka Ferdinanda Peroutky, který podle něj napsal článek „Hitler je gentleman”. Rozhodl o tom ve čtvrtek pražský městský soud. Rozhodnutí je pravomocné, Kaslová nicméně po rozsudku prohlásila, že si podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

Foto: Petr Horník, Právo

Vnučka novináře Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová u soudu.

Článek

Podle rozsudku musí Hrad Kaslové zaslat omluvný dopis a stejný text na měsíc vyvěsit na svém webu.

„Pokud někdo označí jiného za gentlemana, přisuzuje mu určitě lidské vlastnosti nebo povahové rysy. Nic takového v těch článcích Peroutka Hitlerovi nepřisuzoval a není fér uvádět, že takový článek napsal,“ uvedl soudce Tomáš Novosad.

Hrad se ale nemusí omlouvat za výroky: „Tentýž novinář po mnichovské dohodě napsal: 'Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky',”  a také: „Co vede k této fascinaci intelektuálů naprosto zrůdným učením? Co vede k tomu, že se z doktora Jekylla stává Mr. Hyde?“. Co se týče výroku s anděly a vlky, použil podle soudu Peroutka ve svých článcích obsahově totožné výroky. Druhý výrok, za který se Hrad nemusí omlouvat, je podle soudu hodnotící, na který má každý právo.

„Skutková tvrzení jsou tvrzení, kdy pravdivost prokazuje ten, kdo je učiní, a hodnotící soudy jsou oprávněné do toho okamžiku, kdy je zjištěna jejich neoprávněnost,“ prohlásil Novosad.

Kaslovou urazilo označení článku za antisemitský

Kaslová ale s jeho rozhodnutím spokojená nebyla. „Dovoláme se, nesouhlasíme s výrokem soudu ani jeho hodnocením,“ uvedla po vynesení rozsudku Kaslová s tím, že se cítí uražena.

Novosad totiž jeden z Peroutkových článků označil přímo za antisemitský. „Hodnocení mého dědečka jako antisemity mě hluboce uráží, moje matka, jeho dcera byla židovka. Takže myslím, že je to velké nepochopení, a proto se dovoláme,” dodala Kaslová.

 Až k Ústavnímu soudu

V březnu tohoto roku Obvodní soud pro Prahu 1 nepravomocně rozhodl, že se Kancelář prezidenta republiky musí Kaslové omluvit dopisem a jeho text zveřejnit na měsíc na svých webových stránkách. Prezidentská kancelář se ale proti tomuto rozhodnutí odvolala. Podle Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka by se spor mohl dostat až k Ústavnímu soudu.

Foto: Petr Horník, Právo

Vnučka novináře Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová u soudu.

V podaném odvolání právní zástupce prezidentské kanceláře Marek Nespala předložil soudu další „významné články, které odůvodňují hodnotící soudy pronesené prezidentem“. Jde o Peroutkovy články z časopisu Přítomnost a Lidových novin „Češi, Němci a židé“, „Dynamický život“, „Nový poměr v Německu“, „Naše Ústava“, „Ani, ani“ a „Povinnost je jasná“.

Těmi se Nespala snažil vysvětlit Zemanův motiv k jeho výrokům. „Z provedeného dokazování vyplývá, že Evropa, jak intelektuální, tak politická, stála před Hitlerem v pozoru,“ uvedl Nespala s tím, že Zeman chtěl u příležitosti sedmdesátého výročí osvobození Osvětimi „nastavit zrcadlo“. „Pokud by prezident chtěl Peroutku dehonestovat, mohl ho nazvat kolaborantem nebo antisemitou,“ dodal Nespala.

Soud s ním ale po přečtení uvedených článků nesouhlasil. „Na základě označených listin má soud prokázáno leccos, nemá ale prokázáno vaše tvrzení, že by šlo z listin dovodit, že by pan Peroutka mluvil o gentlemanství Hitlera,“ prohlásil soudce Tomáš Novosad.

Ani žalující stranu přednesené články nijak nepřesvědčily. „I ve světle přednesených článků Ferdinanda Peroutky neshledávám nic, co by mohlo vést k tomu, že byl Peroutka fascinován zrůdnými činy národního socialismu,“ prohlásil právní zástupce Kaslové František Vyskočil s tím, že nemůže být rozhodnuto jinak, než bylo rozhodnuto u obvodního soudu.

„Prezident Zeman z pohledu mého i celé mé rodiny urazil mého dědečka u příležitosti sedmdesátého výročí osvobození Osvětimi,“ prohlásila Kaslová. „Dotýká se nás to o to víc, že polovina rodiny v Osvětimi zemřela,“ dodala.

„Je velmi smutné, že k něčemu tak přirozenému musí prezidenta republiky nutit soud. Když se slušný člověk zmýlí, tak se omluví automaticky a nemusí čekat na soud,” řekl v reakci Novinkám šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

Odměna za nález inkriminovaného článku

Kauza se táhne od loňského ledna. Zeman tehdy na pražském fóru k holokaustu hovořil o selhání intelektuálů v období nástupu nacismu.

„Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem 'Hitler je gentleman'. Tentýž novinář po mnichovské dohodě napsal: 'Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky',” prohlásil Zeman. A také: „Co vede k této fascinaci intelektuálů naprosto zrůdným učením? Co vede k tomu, že se z doktora Jekylla stává Mr. Hyde?“

V únoru téhož roku Zeman navíc prohlásil: „Na vlastní oči jsem viděl článek Ferdinanda Peroutky 'Hitler je přece gentleman'.“

Podle odborníků a Společnosti Ferdinanda Peroutky článek s názvem „Hitler je gentleman” novinář nikdy nenapsal. Druhý text existuje, ale jeho autorem není Peroutka.

Sdružení Zemana vyzvalo, aby se za výroky buď omluvil, nebo svá tvrzení doložil. Zeman se zatím omluvil za to, že se mu nepodařilo článek nalézt. Za nalezení článku v minulosti vypsal stotisícovou odměnu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám