Hlavní obsah

Policisté při Konvičkově vystoupení v Praze nepochybili, tvrdí Chovanec

Vystoupení Iniciativy Martina Konvičky na pražském Staroměstském náměstí, při němž skupina sehrála fiktivní dobytí Prahy Islámským státem a vyvolala paniku mezi turisty, byla hloupá akce, ale policisté při ní nepochybili. V nedělních Otázkách Václava Moravce v ČT to řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Foto: Markéta Horešovská, ČTK

Imaginární invazi takzvaného Islámského státu do České republiky sehráli 21. srpna odpoledne v Praze přívrženci bojovníka proti islámu Martina Konvičky.

Článek

„Ten člověk se vymkl zdravému rozumu,“ prohlásil Chovanec o Konvičkovi. Dodal, že Konvička zorganizoval „zbytečnou, hloupou“ akci, o níž nikdo neumí říct, jestli třeba něco „nenadělá v hlavách teroristů v Iráku, Sýrii“.

Podle Chovance ale policie nepochybila, protože byla v daném případě podle zákona podřízena magistrátnímu úředníkovi. Ten měl podle Chovance akci okamžitě zakázat, jakmile Konvička a jeho přívrženci začali střílet a mávat symboly Islámského státu, takže „bylo zjevné, že to může vyvolat paniku“.

Chovanec dodal, že bylo například štěstí, že kolem zrovna neprocházel někdo s legálně vlastněnou zbraní a v obavě se ji nerozhodl použít.

Podobné akce nejsou v zájmu českého státu, poznamenal ministr.

Kdo uhradí škodu?

Také podle exministra Pavla Blažka (ODS) měl magistrátní úředník exhibici zakázat, jakmile bylo jasné, co bude Konvička s přáteli provozovat. Řešením do budoucna by podle Blažka mohlo být podrobnější jednání magistrátu s pořadateli akcí o tom, jaké činnosti se budou během demonstrace provádět.

Blažek nicméně připustil, že úřady a policie nemohou pokaždé zakročit včas. Konvičku nepřímo nazval magorem a dodal, že pokud by se příště rozhodl třeba vysvléct na náměstí donaha, tak to udělá, aniž mu v tom někdo stihne zabránit.

Panika v restauraci po nedělní akci konvičkovců na Staroměstském náměstí Video: Tomáš Ságl

Zajímavou otázkou je otázka uhrazení případné škody, podotkl Blažek. Ozvat by se mohl například provozovatel restaurace, k němuž se už po úprku nevrátili hosté a nezaplatili. Má škodu uhradit magistrát, anebo aktéři demonstrace? Podle Blažka by se tak mohlo stát, že bude muset platit magistrát, který pak Martina Konvičku zažaluje.

Reklama

Související články

Zeman by už znovu vedle Konvičky nevystoupil

Prezident Miloš Zeman by už po boku extremisty Martina Konvičky nevystoupil. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček v úterý Novinkám řekl, že situace, která nastala loni...

Výběr článků

Načítám