Hlavní obsah

Do důchodu až v 72 letech? ČSSD se hádá s ANO o stanovení stropu

Právo, Novinky, kab, jas
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) svolává na příští týden koaliční radu, která by měla vyřešit spor mezi ČSSD a hnutím ANO o zastropování věku pro odchod do důchodu. Zatímco soc. dem. chce hranici pro odchod do penze stanovit na 65 let, ANO je proti. Přitom před volbami v roce 2013 takový krok slibovalo ve svém programu, připomněl premiér. ANO tvrdí, že nyní hranici určit nelze.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva ministr financí Andrej Babiš a premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Lidé očekávají, že když dají hlas nějaké politické straně, tak se bude snažit ten prvek prosadit,“ poznamenal Sobotka.

„Dohodli jsme se o tom i v koaliční smlouvě. Můžeme diskutovat o tom, v jakém to bude časovém rozmezí,“ dodal.

Obejdou ANO?

V úvahu pak připadá, že se ČSSD domluví s KDU-ČSL a ministry hnutí ANO na vládě přehlasuje. „Já bych se rád vyhnul silovému hlasování ve vládě, doufám, že se hnutí ANO rozpomene na svůj program,“ poznamenal Sobotka.

Pokud by ČSSD s lidovci ANO na vládě obešli, potřebovali by získat ve Sněmovně hlasy opozičních poslanců, aby zákon prosadili.

Nelze očekávat, že se lidé budou schopni ve věku, který přesáhne 70 let, udržet na trhu práce
premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka

„Návrh byl předložený do vlády, vzhledem k tomu, že hnutí ANO nechce zastropovat odchod do důchodu ve věku 65 let, tak jsem to jednání přerušil a chci, aby se k tomu příští týden sešla koaliční rada,“ řekl premiér.

Populismus, tvrdí Babiš

Šéf ANO Andrej Babiš plán ČSSD označil za předvolební populismus. „Prioritně bychom měli řešit výši důchodů, které máme nízké a řada důchodců má díky jejich výši existenční problémy a žijí na hranici chudoby,“ napsal Právu.

Podle jeho mínění je předčasné v roce 2016 řešit odchod do důchodu v roce 2030. Okamžitě by se odchod do penze měl řešit jen u zdravotně náročných zaměstnání. „Budu souhlasit s tím, aby u fyzicky a psychicky náročných povolání, jakými jsou řidiči, zaměstnanci v těžkém strojírenství, zdravotní sestry nebo pracovníci v sociálních službách, byl odchod do důchodu stanoven na nižší věkovou hranici,“ uvedl.

Domnívá se, že soc. dem. měla dost času v opozici, aby si připravila plnohodnotný program v sociální oblasti, který by zajistil důstojné stáří.

Maxová: Počkejme dalších 15 let

Podobně se v české televizi vyslovila i poslankyně ANO Radka Maxová. Podle ní by se měl nechat stávající systém běžet dalších 15 let, aby se zjistil další vývoj dožití, počet penzistů i dalších skupin obyvatelstva.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně jihočeské krajské organizace ANO Radka Maxová.

„Pak se to dá udělat velice jednoduše,” tvrdí poslankyně s tím, že by věková hranice mohla být zakotvena například v Ústavě, aby se nemohla tak snadno měnit. „Nemá smysl slibovat, že v roce 2030 půjdeme do důchodu v 65 letech,” tvrdí Maxová.

ČSSD prý není schopna zdůvodnit, proč volí hranici 65 let. „V tomto volebním období to není možné určit,” dodala poslankyně v reakci na poznámku, že hnutí mělo zastavení růstu věku ve volebním programu.

„My to chceme udělat, ale nechceme to udělat takto,” shrnula Maxová postoj ANO.

Rovněž podle poslankyně by nyní zásadní prioritou měla být problematika „rizikových povolání” a toho, aby dotyční lidé nebyli ve stáří ohroženi chudobou.

Pro vyšší věk odchodu není důvod

Představitelé  ČSSD nicméně tvrdí, že na zastropování budou trvat. „Je to součást koaliční smlouvy a nevidíme žádný důvod, proč by vláda v krátkém čase neměla dospět k rozhodnutí, že věk pro odchod do důchodu skutečně zastropujeme,“ dodal Sobotka.

Návrh ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (ANO), aby věk pro odchod do penze byl 67 let, se soc. dem. nelíbí. „Není žádný důvod, aby to číslo bylo vyšší než 65 let,“ řekl šéf Senátu Milan Štěch.

Sobotka: Jsme v extrémní situaci

ČSSD zároveň připomíná, že Česká republika je ve svém přístupu k důchodům v Evropě raritou.

„Česká republika je v naprosto extrémní situaci. My jsme jediná země v rámci celé EU, kde není jasně stanovený věk odchodu do důchodu pro nastávající generaci,“ uvedl předseda vlády.

V současné době se věk odchodu do důchodu pro nastávající generace neustále posouvá. „My jsme se rozhodli zastropovat věk pro odchod do důchodu na hranici 65 let. Domníváme se, že je to sociálně únosné a také rozpočtově únosné,“ uvedl Sobotka.

V 65 letech by měl odejít do penze každý, kdo se narodil po roce 1965. Sobotka připomněl, že dnes je situace taková, že člověk, který se narodil v roce 1977, by odešel do důchodu v 67 letech. Dítě narozené v roce 2007 se dočká důchodu v 72 letech.

„Nelze očekávat, že se lidé budou schopni ve věku, který přesáhne 70 let, udržet na trhu práce. Pokud by se věk pro odchod do důchodu prodlužoval, mohlo by se stát, že se jej většina populace nedožije,“ podotkl Sobotka.

Anketa

Měl by být v ČR zastropován věk odchodu do důchodu?
Ano
96,4 %
Ne
3,6 %
Celkem hlasovalo 12902 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám