Hlavní obsah

Česko bude mít po 27 letech velvyslance na Kubě

Aktualizováno

Po 27 letech bude mít Česká republika velvyslance na Kubě. Stane se jím Vladimír Eisenbruk. Kuba v minulosti dvakrát české žádosti o souhlas pro velvyslance nevyhověla.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Černínský palác na Loretánském náměstí, sídlo ministerstva zahraničí

Článek

"Kuba udělila 21. července 2016 souhlas s působením nového velvyslance ČR na Kubě Vladimíra Eisenbruka," sdělilo ve středu ministerstvo zahraničí. Eisenbruk dříve působil jako velvyslanec ČR v Kostarice, Mexiku a Peru.

„Kubánská vláda souhlasila s udělením agrémentu pro českého velvyslance v Havaně. Je tomu tak po 27 letech. Byla to jedna z priorit zahraniční politiky ČR, stálo to dva roky úsilí," uvedl šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Zlomem pro něj osobně bylo setkání s kubánským ministrem zahraničí před rokem. Tehdy se podle něj začaly věci měnit.

Nová dynamika vztahů

"Nynější pozitivní kubánská odpověď je výsledkem posunu obou zemí k intenzivnějšímu dialogu a nové dynamice bilaterálních styků," dodala mluvčí úřadu Irena Valentová.

V Havaně doposud působil jako chargé d´affaires Jaroslav Zajíc. Velvyslanectví zajišťuje konzulární služby rovněž pro Bahamy, Venezuelu a částečně pro Dominikánskou republiku. Nejvyšší diplomatické zastoupení ČR na Kubě neměla.

Zlepšení vztahů, které mezi oběma zeměmi ochladly po roce 1989, může završit případná kubánská žádost o schválení velvyslance v ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám