Hlavní obsah

Léto je o tři stupně chladnější než loni

Právo, Václav Pergl

Průměrné teploty v letošním létě jsou zhruba o tři stupně Celsia nižší než v tom loňském. Právu to řekla Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Z výhledu to vypadá, že tento týden bude opravdu chladný. Například ve středu by mělo být až o 15 stupňů méně než toto pondělí,“ uvedla Honsová.

Zatímco v pondělí jsme si ještě užívali vysoké teploty, které atakovaly tropickou třicítku, v úterý nás přejde studená fronta a citelně se ochladí. Od středy až do konce pracovního týdne se budou odpolední teploty pohybovat jen do dvaceti stupňů. Mírný nárůst teplot a ubývání oblačnosti přinese až víkend.

A jak bude?

Ve středu a ve čtvrtek by mělo být nejchladněji, denní teploty mají být od 14 do 18 stupňů Celsia. V pátek už denní teploty mají být 16 až 20 a o víkendu 20 až 25 stupňů. Chladná budou i rána, kdy teploměr může klesnout až na sedm stupňů Celsia. Po celý týden nás má provázet oblačné počasí, místy déšť nebo přeháňky. O víkendu se už ale bude počasí lepšit a má být polojasno.

Pro zajímavost Honsová uvedla, že loni 10. srpna bylo po ránu 18 až 22 stupňů a během dne 34 až 38 stupňů. Tentýž den letos by tedy nejvyšší odpolední teploty neměly dosáhnout ani těch loňských ranních.

Mělo by být bez extrémů

„Z výhledu počasí do konce srpna to vypadá, že se už léto obejde bez teplotních extrémů. Počasí bude proměnlivé a o srážky nouze nebude. Nejméně by mělo pršet v závěru srpna,“ očekává Honsová.

Letošní charakter prázdninového počasí je podle meteoroložky dán rychlými přechody jednotlivých front přes naše území, nejčastěji od západu. Tyto přechody přenášejí velkou oblačnost, srážky a ochlazení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám