Hlavní obsah

Armáda se dočká nových radarů, dá za ně půl miliardy

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vojenské letectvo po letech odkladů získá čtyři letištní radary pro klíčová vojenská letiště ve Kbelích, v Pardubicích, Čáslavi a v Náměšti nad Oslavou. Radary by měla dodat pardubická firma Eldis a měly by stát 538 miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„V nejbližší době podepíšeme smlouvu na nové čtyři radary pro naše vojenská letiště. Dodavatelem bude česká společnost Eldis, jejíž radary využívají mimo jiné civilní letiště v Brně a v Ostravě,“ řekl Právu ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Armáda chtěla náhradu za dosluhující radary již v roce 2011, ale neúspěšná snaha nakoupit radary společně se Slovenskem pořízení radarů o dva roky protáhla.

V roce 2014 proto ministerstvo vypsalo výběrové řízení, ale to muselo zrušit. Tehdejší zákon o veřejných zakázkách totiž zakazoval, aby se tendrů účastnil pouze jediný dodavatel. Tím tehdy byl také pardubický výrobce radarů Eldis.

Nové výběrové řízení proto obrana vyhlásila letos na začátku roku. „Přestože lhůta pro podání nabídek byla 128 dní, obdrželo ministerstvo obrany opět pouze jednu nabídku. Na rozdíl od předchozího tendru ale může podle novely zákona o veřejných zakázkách smlouvu podepsat,“ řekl Právu mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

Dodal, že resortní hodnoticí komise uvedla, že jde o cenu obvyklou.

Ministerstvo také finišuje s nákupem osmi 3D radarů MADR za 3,5 miliardy korun

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám