Hlavní obsah

Gazdík: Pokud se uzavře smlouva s Kapschem, napadneme ji

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V případě, že ministerstvo dopravy uzavře novou smlouvu s rakouskou firmou Kapsch na další provoz mýta, Starostové a nezávislí (STAN) ji právně napadnou. Novinkám to v reakci na pondělní rozhodnutí vlády o prodloužení smlouvy s Kapschem řekl šéf hnutí Petr Gazdík.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík

Článek

„Případné uzavření smlouvy s Kapschem právně napadneme,“ sdělil úřadující místopředseda Sněmovny Gazdík. V úvahu připadá buď trestní oznámení, nebo žaloba. Podle šéfa resortu Dana Ťoka by měla být smlouva s Kapschem uzavřena koncem léta či začátkem září.

„Je evidentní, že zákon u mnohamiliardové zakázky přikazuje veřejné výběrové řízení. Ministerstvo dopravy už dva roky vědomě nebo nevědomě není schopné výběrové řízení vypsat a nic se neděje,“ komentoval Gazdík.

Podivil se, že komunální politici jsou stíháni za nesmysly a ministerstvo financí chce „darovat“ firmě Kapsch šest miliard korun a vláda to ještě posvětí.

Konkurence mluví o nezákonném postupu

Za nezákonné označil prodloužení smlouvy s Kapschem bez výběrového řízení slovenský výběrčí mýta, firma SkyToll. Ta už začátkem roku ministerstvu dopravy nabídla, že správu systému od roku 2017 převezme.

SkyToll tvrdil, že mýtné brány Kapsche by dokázal ovládat i bez jeho součinnosti. [celá zpráva]

„SkyToll zaslal už 21. června 2016 ministru dopravy ČR dopis, v němž jej upozornil na to, že JŘBU (jednací řízení bez uveřejnění) je tak, jak je zamýšleno, v rozporu se zákonem. V dopise jsme ministra informovali i o zákonných prostředcích, kterými se naše společnost bude bránit před případným protiprávním jednáním,” řekl v pondělí ČTK mluvčí SkyTollu Anton Bódis.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Petr Gazdík na on-line chatu

O tom, že se smlouva s Kapschem prodlouží na další tři roky bez výběrového řízení, rozhodla v pondělí vláda. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám