Hlavní obsah

Léto v chudých rodinách: šetří se na vodě, chodí po zříceninách, kam je vstup zdarma

Právo, Stáňa Seďová

Léto představuje pro některé rodiče, kteří o své děti pečují bez pomoci a peněz partnera, finanční noční můru. Aby ušetřili, musí sobě a svým dětem odepřít dovolené, tábory, opalovací krémy, repelenty, ale i teplou vodu a světlo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Řada rodin využívá teplého letního počasí k tomu, aby ušetřily pár korun na zimu. Dobrovolně se vzdají věcí, které považujeme za důležité výdobytky civilizace – teplé vody, světla nebo teplé večeře,“ říká předseda Asociace neúplných rodin Petr Sýkora.

Svá letní opatření popsala Alena, kterou manžel a otec jejích dětí po hádce vyhodil na ulici, věci jim odnesl do sklepa a v bytě, kde žili, vyměnil zámky.

„Dva tři dny máme napuštěnou vanu se studenou vodou, kde se myjí všechny děti. Já mám možnost osprchovat se v práci. Záchod pak splachujeme kyblíkem, který nabereme z vany. Méně svítíme, nepřitápíme, ani když je chladno, stačí se zabalit do deky. Skoro nevařím,“ vypočítává.

„Dá se to vždy chvíli vydržet, s dětmi tomu říkáme hra na Robinsony a myslím, že je to dokonce baví. Já mám radost, že ušetříme pár stovek, které se budou hodit na Vánoce a topnou sezónu,“ přibližuje denní režim Alena z Prahy, která žije se svými třemi dětmi na ubytovně a pracuje v nemocnici.

Častěji chodíme do přírody a na zříceniny, kde se vstupné neplatí. Nejvíc vždy zaplatíme za cestu, takže do jiných krajů jezdíme spíše výjimečně.
Honza, otec z jižních Čech

Mimo možnosti rodičů samoživitelů jsou často tak základní věci jako opalovací krémy s ochranným faktorem, repelenty nebo léky na alergie. Na letní sportovní výbavu, například kola, mohou děti rovnou zapomenout.

„Dominik a Gábinka se střídají o jedno lepší kolo, druhý musí vystačit se starým dětským. Jsou smutní, že se jim pak starší děti posmívají,“ zoufá si mladá maminka Ilona z Přerova.

O dovolených nebo letních táborech ani nemluvě. Problémem pro samoživitele je i výlet na český hrad nebo na jinou atrakci. Nepomáhají ani rodinné slevy u dopravců nebo na vstupném, ty totiž bývají finančně výhodné pouze tehdy, když s dětmi jdou oba rodiče.

„Častěji chodíme do přírody a na zříceniny, kde se vstupné neplatí. Nejvíc vždy zaplatíme za cestu, takže do jiných krajů jezdíme spíše výjimečně. Když navíc musím hlídat koruny, špatně se mi dětem vysvětluje, že limonádu a tatranku nebo párek v rohlíku, jako mají ostatní děti, u stánku koupit nemůžeme,“ popisuje tatínek Honza z jižních Čech.

Dva tisíce rodičů do boje

Právě v tomto období se samoživitelé pokoušejí zoufalou finanční situaci změnit. Jen během června vzrostl o 40 procent proti jiným měsícům zájem samoživitelů o pomoc s vymáháním výživného.

Z údajů programu VašeVýživné.cz vyplývá, že v červnu to bylo téměř dva tisíce rodičů. Na rozdíl od předchozích měsíců se stále častěji ozývají ti, kterým partner dluží i šest měsíců.

„Doposud se přitom rodiče k vymáhání dluhu odhodlali průměrně až po třinácti měsících,“ prozradil předseda Asociace neúplných rodin s tím, že kvůli dodržení zákonných lhůt není možné vymáhání výživného uspíšit a rodiče, kteří o své peníze začali usilovat až těsně před prázdninami, s nimi do svých letních rozpočtů počítat nemohou.

Dlužnou částku, kterou se podaří vymoci, podle Sýkory získají zhruba na začátku října.

„Stačí navštívit webové stránky vasevyzivne.cz, kde rodič vyplní formulář a bude kontaktován pracovníkem Asociace neúplných rodin. Veškeré služby asociace jsou bezplatné a v případě vymáhání výživného veškeré náklady vždy platí dlužník,“ dodal.

Anketa

Musíte v létě šetřit, abyste měli peníze na Vánoce?
Ano
69,2 %
Ne
30,8 %
Celkem hlasovalo 11189 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám