Hlavní obsah

Biskupové se dohodli na stažení žalob na kraje kvůli majetku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Biskupové českých a moravských diecézí se na Velehradě ve čtvrtek na společném jednání dohodli na stažení žalob na kraje, v nichž se církve domáhají určení vlastnictví majetku v rámci církevních restitucí. Biskupové k témuž vyzvali i řády a kongregace, řekl po skončení zasedání biskup Tomáš Holub.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„Tento postoj je veden snahou o účinnou spolupráci s kraji v rámci společné starosti o památky, sociální péči, vzdělávání a kulturu,“ uvedli biskupové ve svém prohlášení.

O stažení případných žalob jednal s kardinálem Dominikem Dukou koncem června prezident Miloš Zeman. O stažení žalob chtěli s kardinálem Dukou jednat v srpnu i zástupci Asociace krajů (AK) a Svazu měst a obcí (SMO).

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) z pozice šéfa Asociace krajů krok České biskupské konference vítá. Je přesvědčen, že povede ke zklidnění situace.

„Po nálezu Nejvyššího soudu ČR by další žaloby nebo pokračování ve sporech s kraji bylo stejně právně i morálně neudržitelné. Kraje a hejtmani nebojovali s církví, pouze jsme hájili krajům svěřený veřejný majetek a jsem rád, že jsme byli úspěšní,“ uvedl Hašek.

Před okresními soudy se koncem června vedlo či připravovalo 367 sporů, ve kterých církve žalovaly Státní pozemkový úřad (SPÚ). Domáhaly se určení vlastnického práva k nemovitostem, jež stát nechtěl v restitucích vydat, protože podle něj nejsou jeho majetkem. Další stovky sporů evidoval Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM).

Reklama

Výběr článků

Načítám