Hlavní obsah

Moravskou vlajku na počest věrozvěstů vyvěsilo 1230 radnic

Celkem 1230 radnic v úterý vyvěsilo moravskou vlajku na počest příchodu svatých Cyrila a Metoděje v roce 863 na Velkou Moravu. Na webu Moravské národní obce to sdělila místopředsedkyně tohoto občanského sdružení Lenka Holaňová.

Foto: Jan Trojan , Právo

Moravskou vlajku vyvěsili také v obci Havraníky na Znojemsku

Článek

Akce se letos koná posedmé. Proti loňsku se tak připojilo o 100 radnic více, například Přerov nebo Hranice. Vlajku vyvěšují i památky jako Slovanské hradiště v Mikulčicích nebo Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého ve Žďáru nad Sázavou. Nově se připojil i zámek v Letovicích nebo Šachova synagoga v Holešově.

Na celé Moravě se nachází asi 1900 obcí. Podle Holaňové se tak do akce zapojuje většina z nich. Při prvním ročníku si dalo na úřad zlatočervenou vlajku s moravskou orlicí 75 radnic. V posledních letech se však objevují na většině míst Moravy.

"Největší nárůst byl ve čtvrtém ročníku. Dnes už neoslovujeme všechny obce, ale každý rok se zaměřujeme na okresy, kde je zúčastněných méně než v okolí," uvedl předseda spolku Jaroslav Krábek.

Památky zdarma nebo se slevou

O akci se zajímají obce na jižní Moravě, Vysočině, ve Slezsku i dalších krajích na Moravě. Vlajku vyvěsila také radnice v Dačicích v Jihočeském kraji, protože město historicky leží na Moravě. Cílem akce je posílit zájem lidí o historii Moravy a její kulturní hodnoty.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Moravská vlajka na budově městského úřadu v Rajhradě u Brna

"Tímto symbolickým aktem vyjadřujeme úctu k naší rodné zemi, jejím tradicím, historii a svébytné kultuře. Obce, které vlajku vyvěsily, se rozhodly připomínat tímto způsobem svým občanům tradiční hodnoty, moravskou identitu a sounáležitost k Moravě. Jejich zásluhou zůstane Morava a její kulturní dědictví v srdci jejích obyvatel stále živá," uvedla Holaňová.

Některé obce navíc tento den zpřístupňují hrady, zámky a muzea zdarma nebo se slevou. Letos se proti loňsku zvýšil počet těchto památek ze zhruba 30 na více než 50.

Anketa

Připomínáte si dnes příchod křesťanských věrozvěstů svatých Cyrila a Metoděje?
Ano, patří to k tradici naší země
74,3 %
Ne, hlavně že je volno
25,7 %
Celkem hlasovalo 3987 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám