Hlavní obsah

Zastupitelé za ANO v Havířově přešli ke komunistům. Město má novou koalici

Aktualizováno

V Havířově se rozpadla koalice hnutí ANO, komunistů a Hnutí pro Havířov. Komunisté v městě na Karvinsku budou nově vládnout se sociálními demokraty. Primátorem zůstane komunista Daniel Pawlas.

Foto: KSČM

Primátor Daniel Pawlas

Článek

Komunisté už v minulém volebním období město ve spolupráci se sociálními demokraty vedli. Obě strany budou mít v zastupitelstvu pohodlnou většinu 28 z 43 křesel.

Dosavadní koalice se začala drolit již minulý týden, kdy klub zastupitelů ANO opustili tři lidé, kteří se jako nestraníci zařadili do klubu KSČM.

"Ta situace v hnutí ANO je poměrně dramatická, prakticky se rozpadla místní organizace. Situace je u nich naprosto nepřehledná, i snaha o dohodnutí smíru ztroskotala. Chceme zůstat ve vedení města, a tak jsme začali jednat se sociální demokracií," vysvětlil důvod změn Pawlas.

Zástupný důvod, tvrdí předák ANO

Krajský předseda moravskoslezské organizace hnutí ANO a havířovský zastupitel Josef Bělica novinářům řekl, že hnutí obdrželo výpověď koaliční smlouvy, kterou nemělo možnost ani komentovat. "Takže je to jednostranné," uvedl. Odchod tří zastupitelů z hnutí ANO má za zástupný důvod pro rozpad koalice."

Podle něj koalice mohla dále fungovat. "Navíc ti tři lidé, kteří odešli z našeho zastupitelského klubu, deklarovali svůj přechod ke KSČM. To znamená, že koalice jako taková nepřišla o žádný hlas. To je na celém tom absurdní," dodal.

Ve volbách se ziskem 15 mandátů zvítězila ČSSD, která ale skončila v opozici, stejně jako lidovci se dvěma mandáty.

Koalici následně utvořili komunisté se 13 zastupiteli, ANO s deseti křesly a Hnutí pro Havířov, které má tři zastupitele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám