Hlavní obsah

Stát dá šanci dalším pěstitelům konopí, léčba bude dostupnější

Právo, Jan Švábek

Kvalitnější a dostupnější léčbu konopím má do dvou let přinést změna, kterou chystá Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) zřizovaný ministerstvem zdravotnictví. Pro stát chce ideálně do dvou let získat nové dodavatele této rostliny. Skončilo by tak monopolní postavení jedné firmy.

Foto: David Mcnew, Reuters

Rostlina konopí

Článek

První rostliny konopí už mají vypěstované v podniku Meclovská zemědělská na Domažlicku. Na výrobu a distribuci zde ale zatím mohou zapomenout.

Konopí totiž dosud státu dodává jediná firma, která zvítězila v tendru vypsaném před dvěma lety, společnost Elkoplast ze Slušovic na Zlínsku. Stát od ní letos očekává čtyřicetikilogramovou várku.

„Čekáme, zda SÚKL vypíše další výběrové řízení. Splňujeme veškeré normy, jsme připraveni přejít z testování na výrobu,“ řekl Právu šéf Meclovské zemědělské Jaroslav Hána.

Západočeská společnost chtěla dodávat konopí státu už před dvěma lety. Nezískala ale certifikovanou rostlinu, z prvního tendru ji společně s dalšími zájemci SÚKL vyloučil.

„Výběrové řízení bylo netransparentní,“ stěžuje si Hána s tím, že jediná firma, která vlastnila certifikovanou rostlinu, byl nizozemský pěstitel Bedrocan. „Ten ji zajistil jen firmě Elkoplast Slušovice. My jsme ji nedostali,“ pokračuje Hána.

Vyhláška na míru

Kritikou státu v roce 2013 nešetřil ani stávající ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, který byl tehdy ve stínové vládě sociální demokracie. Vadila mu podoba konopné vyhlášky stanovující čtyři druhy konopí, které šlo pro léčebné účely využít. Tím podle ČSSD dřívější vedení resortu ušilo vyhlášku přímo na míru Bedrocanu.

Situace se ale začala měnit. Už loni došlo k úpravě konopné vyhlášky. Měsíční předepisovaná dávka se několikanásobně zvýšila, vzrostl počet specializací předepisujících lékařů a došlo k rozšíření druhů konopí a přípustného obsahu účinných látek. Do dvou let chce SÚKL vypsat nový tendr na další dodavatele.

„Počítáme s tím, že zakázku vypíšeme. Přesný termín zatím nevíme,“ řekla Právu Hana Pavlíčková z tiskového oddělení SÚKL. Tím by se měl trh otevřít novým hráčům, kteří v pěstování vidí zajímavý byznys.

Systém nahrává nelegálnímu trhu

Meclovská zemědělská už úzce spolupracuje s Českou zemědělskou univerzitou v Praze (ČZU), která má povolení pěstovat konopí na fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů.

„Nabídli jsme, že u nás mohou mít detašované pracoviště. Do výzkumu jsme investovali asi 1,8 miliónu. Už máme podobné odrůdy jako Bedrocan,“ uvádí Hána.

Podle odborníků stávající systém nahrává tomu, že lidé pěstují konopí ve velkém doma, přičemž vůbec nevědí, jaký obsah THC a dalších látek rostliny mají.

Kromě toho, že se dopouštějí trestného činu, vystavují se zdravotnímu riziku. Nebezpečí představuje i konopí z ilegálních velkopěstíren, kde je podstatná rychlost a kvantita, nikoliv však kvalita.

Pro lidi s psychickými problémy je ale THC nežádoucí, mohlo by potíže zhoršit.
Anežka Janatová, ČZU

Podle Anežky Janatové z ČZU například pacienti s rakovinou v posledním stadiu potřebují odrůdy s vysokým obsahem THC.

„Pro lidi s psychickými problémy je ale THC nežádoucí, mohlo by potíže zhoršit. Opodstatnění má v takových případech cannabidiol,“ upozorňuje Janatová. Česká republika by se podle ní mohla inspirovat Izraelem, kde konopí pěstují právě zemědělci.

„Pacienti si tam mohou vybírat z mnoha odrůd, a to podle toho, jak jim vyhovují. Jsou to léky šité na míru, není to paralen,“ dodává Janatová.

Léčba konopím je v České republice povolena od dubna 2013. Ke zmírnění průběhu nemoci ji využívají například pacienti s rakovinou, roztroušenou sklerózou nebo s AIDS.

Reklama

Související články

Svět začíná měnit názor na marihuanu

Drogová politika ve světě se stále více polarizuje, ale podle odborníků přibývá států, které v diskusi posuzují drogy jako problém veřejného zdravotnictví....

Výběr článků

Načítám