Hlavní obsah

Halík: Církev mi kandidaturu nezakázala, ani nemohla, Zeman nemluví pravdu

Praha/Londýn

Všechna tvrzení, která v úterý uvedl prezident Miloš Zeman o „knězi, který chtěl kandidovat na prezidenta”, jsou podle katolického kněze a teologa Tomáše Halíka nepravdivá. Halík, byť ho Zeman přímo nejmenoval, považuje slova pronesená na setkání se zástupci Českého svazu bojovníků za svobodu za útok na svou osobu.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Římskokatolický kněz a teolog Tomáš Halík

Článek

Podle Halíka byl načasovaný na předvečer dne, kdy obdrží jako čtvrtý Čech – po prezidentech Masarykovi, Benešovi a Havlovi – čestný doktorát univerzity v Oxfordu.

Halík to v reakci na Zemanova slova napsal z Británie, kam kvůli středečnímu ceremoniálu odcestoval. Na nezávislém katolickém zpravodajském portálu ICN v otevřeném dopise dnes také vyzval Brity, aby ve čtvrtečním referendu hlasovali proti vystoupení z Unie.

„Pseudoelita a kněz, který chtěl kandidovat”

Prezident Miloš Zeman v úterý mluvil o potřebě bránit svobodu názorů. Vyjádřil svou domněnku o tom, že ve společnosti působí lidé, kteří nepřipouštějí rovnoprávný dialog a rovnost všech názorů, kteří své názory podle něj považují za nadřazené druhým; takové osoby Zeman označuje jako „pseudoelitu".

Zmínil také „kněze, který chtěl kandidovat na prezidenta". Na mysli měl pravděpodobně právě Halíka, ačkoliv ho nejmenoval.

„Podle církevního práva mu to církevní autority zakázaly,” řekl Zeman. Poznamenal, že místo toho, aby kněz vystoupil a řekl, že chtěl kandidovat, ale nemůže, tak prohlásil, že nemohl kandidovat, protože v českém národě je příliš málo moudrých lidí.

Halík: Kandidaturu jsem neohlašoval

„Nikdy jsem ani neohlašoval prezidentskou kandidaturu, ani ji neodvolával – už 18 let od chvíle, kdy mne v této souvislosti zmínil prezident (Václav) Havel a kdy se objevuje mé jméno na předních místech anket, tvrdím, že stále vidím víc důvodů proti než pro a že bych kandidoval jen v krajním případě," reagoval Halík.

Není také podle něj pravda, že by mu některá církevní autorita kandidaturu zakázala. „Možná dělal Miloš Zeman na některého z hierarchů nátlak, ale nikdo z nich se mnou o tom nikdy nejednal," uvedl.

„Ani není pravda, že to církevní právo vylučuje. Pouze bych musel dostat buď dispens z Vatikánu, nebo požádat o dočasné uvolnění z kněžské služby podobně jako kněz Petr Piťha, polistopadový člen vlády,” vysvětluje.

Halík také vylučuje, že by kdy řekl, že je v Česku málo moudrých lidí, a že proto nebude kandidovat. „Svůj národ miluji a ctím, pracuji pro něj s plným nasazením a snažím se ho důstojně reprezentovat na mezinárodním poli,” uvedl teolog a filozof, který před dvěma lety obdržel prestižní Templetonovu cenu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám