Hlavní obsah

Babiš odejde z politiky, pokud by měl být po volbách v opozici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pokud se příští rok po volbách do Sněmovny hnutí ANO nedostane do vlády, jeho předseda, nynější vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš by se zcela stáhl z politiky. Vyplývá to z rozhovoru pro úterní Hospodářské noviny (HN).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Jestli nevyhrajeme a budeme v opozici, tak já v opozici nebudu. To je vyloučeno. Nemohu sedět ve žvanírně, kde si někteří hrají na demokracii,” řekl deníku.

Určitě by z politiky odešel a radši se prý soustředil na podnikání a ve volném čase by cestoval.

Babiš vstoupil do velké politiky po sněmovních volbách v roce 2013, kdy hnutí ANO získalo přes 18,5 procenta hlasů, jen o necelá dvě procenta méně než vítězná ČSSD.

Současnou koaliční dohodu jsme uzavřeli špatně, byli jsme naivní
Andrej Babiš

Nyní průzkumy veřejného mínění zatím hnutí ANO před sociálními demokraty dlouhodobě favorizují. Kdyby parlamentní volby v příštím roce opět dopadly tak, že by mezi ANO a ČSSD nebyl velký rozdíl v poměru hlasů, Babiš by se podle HN znovu nesmířil s menším počtem ministrů.

„Byli jsme naivní”

„Současnou koaliční dohodu jsme uzavřeli špatně, byli jsme naivní, dnes bychom se snažili vyjednat lepší dohodu, abychom nebyli ve vládě válcováni tak, jak jsme,” řekl Babiš. V současné vládě má ČSSD osm křesel, ANO šest a KDU-ČSL tři.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš

Foto: ANO

Vizuál kampaně hnutí ANO

Deník ale upozorňuje, že i přes případné vítězství se Babiš se svými poslanci může ocitnout v opozici. Dopadl tak třeba Jiří Paroubek, který v roce 2010 vyhrál se sociální demokracií volby, ale nikdo s ním nechtěl vládnout. Kabinet tehdy sestavila poražená ODS, připomíná list.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám