Hlavní obsah

Odměny volebním komisařům se nezvýšily už osm let

Právo, Jan Rovenský

Odhadem 70 tisíc lidí se bude starat o průběh říjnových krajských a senátních voleb jako členové okrskových volebních komisí. Odměna, na kterou si přijdou, zamrzla na úrovni, která byla schválena už před osmi lety. Řadový člen komise si za dva dny práce přijde na 1300 korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo vnitra nezvažuje, že by odměny, které se naposledy zvedly o 500 korun v roce 2008, letos narostly. I tak je ale podle starostů dost zájemců o přivýdělek. Na obsazení komisí mají zájem samy volební strany, ale často právě musí shánět brigádníky.

„Máme dvacet volebních okrsků a se sháněním lidí nemáme problém. Nejvíc členů volebních komisí jsou studenti a senioři,“ řekl Právu poslanec ČSSD a starosta Náchoda Jan Birke.

Místopředsedkyně ODS a starostka Obrnic na Mostecku Drahomíra Miklošová také dosud neměla problém s obsazováním komisí. „Za deset let, co dělám starostku, jsem se nesetkala s tím, že bychom měli nedostatek lidí,“ podotkla.

Před čtyřmi lety se v krajských volbách volilo celkem v 13 670 okrscích, k tomu je třeba připočítat několik set okrsků kvůli senátním volbám, které probíhají i v Praze 6, 10 a 11.

To znamená, že i letos si člen okrskové komise přijde na 1300, zapisovatel na 1500 a předseda na 1600 korun.

Volební komisaři mj. zapisují voliče při příchodu, hlídají dodržování pravidel ve volební místnosti, hlídají uzavřené urny, sčítají hlasy a podílejí se na přenosu výsledků do sběrných míst Českého statistického úřadu.

Krajské volby nejsou v Praze a senátní jsou jen na třetině území Česka.

Za druhé kolo jen 200 korun

Tam, kde se budou konat dvojí volby, dostanou členové komisí navíc 400 korun, a pokud dojde na druhé kolo senátních voleb, tak ještě 200 korun, i když se bude volit zase dva dny.

„Tam, kde se budou letos konat volby do zastupitelstev krajů v souběhu s volbami do Senátu, a budou-li volby do Senátu dvoukolové, bude členovi okrskové volební komise, který není předsedou ani zapisovatelem a zúčastní se všech zasedání komise, náležet odměna 1900 korun,“ řekla Právu Klára Pěknicová z tiskového oddělení ministerstva vnitra.

Příplatek 200 korun pro druhé kolo senátní volby není příliš motivující. Nejzajímavější je tedy práce ve volební komisi, kde si lidé zvolí senátora hned v prvním kole, protože by pak řadovému členovi takové komise náležela odměna 1700 korun.

Může se zvýšit až na 2600 korun

To se děje jen zřídka, což znamená, že komisi nejčastěji čeká druhé kolo o týden později, tentokrát za odměnu už jen zmíněných 200 korun za další dva dny.

Odměny by se mohly navýšit až s přijetím nového volebního kodexu, který by sjednotil právní úpravu všech druhů voleb. Na základě toho by odměny za každé dva dny voleb mohly být sjednoceny, komisař by tedy mohl brát například dvakrát 1300 korun, neboli 2600 korun.

Podle Pěknicové se s navýšením odměny počítá pro společné volby do zastupitelstva městské části nebo městského obvodu a zastupitelstva statutárního města nebo Prahy.

„Ty kladou na práci komisí nesrovnatelně vyšší nároky proti činnosti komisí při komunálních volbách v obcích nebo městech, která nejsou územně členěna,“ řekla Pěknicová.

Anketa

Připadá vám odměna 1300 korun za dva dny ve volební komisi dostatečná?
Ano
75,4 %
Ne
24,6 %
Celkem hlasovalo 4287 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám