Hlavní obsah

Zeman podepsal novelu umožňující ministerstvu blokování webů

• Aktualizováno
Novinky, jas, zpe

Prezident Miloš Zeman v úterý podepsal deset zákonů. Jde například o normu o zpřísnění hazardu, která podle kritiků i odborníků umožní i cenzuru internetu. Pravomoc blokovat internetové stránky bude mít ministerstvo financí. Informoval o tom mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Novela počítá s tím, že ministerstvo bude moci blokovat internetové stránky, což může být podle odborníků zneužito k cenzuře internetu.

Kritici se pokoušeli zákonodárce přesvědčit, že zákon je špatně napsán a že by o blokování stránek měl rozhodovat soud.

Součástí zákona o hazardních hrách je totiž blokační paragraf 82, který říká, že provozovatel internetu bude muset vypnout stránku, kterou úředníci ministerstva umístí na seznam nepovolených internetových her. Právě možného zneužití se oponenti obávají. [celá zpráva]

Zákon o hazardu navíc technicky neřeší, jak se mají weby blokovat, což v konečném důsledku může být pro menší poskytovatele internetu likvidační. Museli by si totiž pořídit speciální zařízení k permanentní analýze internetového provozu. [celá zpráva]

Podle zákona si nově hazard nezahrají lidé, kteří pobírají dávky v hmotné nouzi. Budou uvedeni ve speciálním rejstříku. Zápis do něj bude umožněn i na základě dobrovolnosti.

Pokud takový člověk uvedený v rejstříku bude chtít sázet on-line nebo hrát v kasinu, nebude si moci zřídit konto ani nebude vpuštěn do herny.

Od roku 2017 budou platit dvě sazby zdanění. Na technická zařízení se bude vztahovat daň ve výši 35 procent, pro zbývající hazard by byla sazba 23 procent.

Příspěvek na péči vzroste

Prezident podepsal také změnu zákona o sociálních službách. Od srpna se díky němu o desetinu zvýší příspěvek na péči pro zdravotně postižené lidi. [celá zpráva]

Znění par. 82 Zákona o hazardních hrách

Blokace nepovolených internetových her

(1) Poskytovatelé připojení k internetu na území České republiky jsou povinni zamezit v přístupu k internetovým stránkám uvedeným na seznamu internetových stránek s nepovolenými internetovými hrami (dále jen „seznam nepovolených internetových her“).

(2) Na seznam nepovolených internetových her se zapíše internetová stránka, na níž je provozovaná internetová hra v rozporu s § 7 odst. 2 písm. b).

(3) Povinnost podle odstavce 1 jsou poskytovatelé připojení k internetu splnit ve lhůtě 15 dní ode dne zveřejnění internetové stránky v seznamu nepovolených internetových her.

Další novela, kterou Zeman podepsal, je o ochraně státních hranic. Norma stanovuje, že pokud by České republice hrozila mimořádná hrozba, kontrolu na hranicích by místo vlády mohlo nařídit ministerstvo vnitra. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám