Hlavní obsah

Hasiče na hranice? Zeman jen improvizuje, to krizi nevyřeší, vzkázal Sobotka

Aktualizováno

Hasiče na české hranice kvůli migraci posílat nebudeme, vzkázal v neděli prezidentu Miloši Zemanovi premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Prezidentův námět je podle něho improvizace, která je hodně vzdálená od reality, a migrační krizi neřeší. Stejně tak odmítl návrh Jihočeského kraje na zdanění církevních restitucí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

O možném nasazení hasičů na ochranu českých hranic v případě zvýšeného náporu migrantů mluvil Zeman v pátek při návštěvě Jihočeského kraje. Měli by pomáhat v ostraze policii a armádě.

"Pokud by došlo k nějakým incidentům, od toho je tady policie, zejména cizinecká policie, je tady od toho armáda," řekl Sobotka v nedělních Otázkách Václava Moravce České televize.

Řešením migrační krize je podle ministerského předsedy vracení uprchlíků, lepší ostraha schengenské hranice a zmírnění problémů v zemích, z nichž do Evropy přicházejí. Bezpečnostní situaci v Česku má podle něho vláda zcela pod kontrolou. Sobotka zopakoval, že Česko není pro imigranty cílovou zemí a tranzit je minimální.

Sobotka: Raději řešme, ať se na hranice vůbec nedostanou

"Politici by měli, pokud jde o migrační krize, navrhovat a prosazovat realistická řešení," poznamenal premiér.

Pokud by byli uprchlíci ve velkých počtech na českých hranicích, už by podle něho bylo v zásadě pozdě. Neměli by se tam totiž ani dostat, uvedl. Opět zmínil uzavření balkánské migrační trasy a dohodu mezi EU a Tureckem o vracení imigrantů.

Zdanění restitucí? Jen snaha sbírat volební body

Návrh Jihočeského kraje na zdanění církevních restitucí pokládá Sobotka za snahu získat volební body. Předloha kraje, který vede sociální demokrat Jiří Zimola, není podle něho úplně poctiva. Existuje značné riziko, že by norma neuspěla u Ústavního soudu, prohlásil Sobotka v Otázkách.

"Myslím, že je to spíš taková prvoplánová snaha sbírat volební body návrhem, který podle mého názoru není úplně poctivý vůči voličům... Tváří se jako řešení, ale je vysoká míra pravděpodobnosti, že by neobstál v okamžiku, kdyby se ocitl před Ústavním soudem," řekl Sobotka.

Na případných změnách v restitucích by byla podle něho nutná dohoda s církvemi. "Musíme respektovat elementární principy právního státu," dodal premiér. Sociální demokraté a hnutí ANO, které podobu restitucí kritizují, s církvemi už dřív žádné změny nedohodli. Ministerský předseda přiznal, že ho návrh překvapil, hejtman Zimola ho o něm neinformoval.

Oživování mrtvoly

Krajský návrh do Sněmovny zatím nedorazil. V dolní parlamentní komoře je ale podobná předloha, kterou vytvořila KSČM. Kabinet se na stanovisku k ní neshodl. Předseda KSČM Vojtěch Filip v neděli v televizi Prima uvedl, že státní peníze církvím jsou darem a každý dar se daní. Restituce jsou podle něho navíc předražené.

"Myslím, že je to oživování mrtvoly," řekl vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Náhrada za nevydaný majetek by podle něho měla být vyšší, než jakou stát s církvemi za minulé vlády Petra Nečase (ODS) dohodl. Jde o 59 miliard korun, které stát vyplácí postupně každý rok a k nimž se připočítává inflace. Bělobrádek doufá, že předlohy ohledně zdanění náhrad schváleny nebudou. Když se dohody a sliby porušují, ohrožuje to koalici, poznamenal.

Vzhledem k nynějšímu postupu jednání Sněmovny je možné, že by se poslanci k projednání předloh KSČM a Jihočeského kraje ohledně změn v restitucích až do konce volebního období nemuseli vůbec nedostat.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD)

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Reklama

Výběr článků

Načítám