Hlavní obsah

České muže láká testování spermatu on-line

Právo, Stáňa Seďová

V Česku je až čtvrtina párů neplodných. Za čtvrtstoletí se počet spermií u mužů snížil o více než 60 procent. Pomoci to včas řešit se rozhodli autoři projektu Muži činu, kteří už dva měsíce umožňují testování spermatu v e-shopu. Tato služba už zaujala stovky českých mužů.

Foto: Lehtikuva/Martti Kainulainen, ČTK

Spermie pod mikroskopem

Článek

Nepochybně proto, že testování je jednoduché, proveditelné v pohodlí domova a výsledky jsou známy už za pár hodin. Stačí si najít webové stránky muzicinu.cz, vybrat si kliniku v Praze, Brně, Olomouci, Plzni, Karlových Varech nebo Zlíně, vyplnit formulář a poslat online 800 korun.

Pak už muž může přijít objednán na kliniku anebo si nechá domů poslat box na vzorek v neoznačeném balíčku, naplní ho a do 60 minut odevzdá na vybranou kliniku. Výsledky dostane ještě týž den e-mailem nebo osobně. V případě odhalení potenciálního problému je pak zajištěna konzultace s odborníkem.

„Ohlasy jsou velké. Zprostředkovali jsme stovky vyšetření a ozvaly se nám další kliniky, které by tuto službu chtěly také nabízet. Výsledky testovaných vzorků jsou už věcí klinik, které je chrání. Nicméně máme za sebou i několik vtipných příhod,“ řekla Právu mluvčí projektu Jana Morávková.

Vyšetření ale dokáže odhalit i potenciální budoucí obtíže a řešit je včas

„Jsem uvedena v kontaktech na webových stránkách a stalo se, že mi volala jedna žena, že vše vyplnila, zaplatila a svému partnerovi odebrala do zaslané nádoby vzorek sama, jenomže tajně,“ řekla Morávková. A zeptala se, jestli ho může donést k otestování. „To jsem ji však musela zklamat, protože testování je možné pouze se souhlasem a s vědomím testovaného,“ dodala.

Cosi ponižujícího, nepříjemného

„Z cyklů asistované reprodukce zahájených v roce 2013, tedy během 5300 porodů, se v letech 2013 a 2014 narodily celkem 6202 děti. Za daný rok se počítají údaje vždy započatých cyklů, nikoli porodů,“ sdělila Právu nejčerstvější data Národního registru asistované reprodukce Jitka Jírová z Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR. Podle jejích slov se novější údaje teprve zpracovávají.

Problém počít se u nás týká až čtvrtiny párů. Za neplodnost dvojice je ze 40 procent odpovědný muž, stejně tak žena, a ve 20 procentech je na vině kombinace faktorů obou partnerů. Při léčbě dokážou lékaři pomoci až 95 procentům párů.

Jenomže je potřeba léčby, ideálně včasné. Vůbec nejjistějším postupem je, aby si muži nechali vyšetřit sperma. „Vyšetření spermatu bylo u mužů dlouho vnímáno jako něco ponižujícího nebo nepříjemného. Řada z nich navíc pochybuje o jeho smysluplnosti ve chvíli, kdy oni sami žádné problémy nepozorují,“ sdělil René Bastl, generální ředitel farmaceutické firmy Merck, která je generálním partnerem projektu.

„Vyšetření ale dokáže odhalit i potenciální budoucí obtíže a řešit je včas. To je asi nejdůležitějším sdělením projektu Muži činu,“ dodal Bastl.

V roce 2060 mohou být muži neplodní

Nízký počet spermií, jejich nedostatečná pohyblivost, špatný tvar a taktéž vliv genetiky vyvolávají u odborníků neveselý výhled do budoucna.

„Když za mnou v devadesátých letech přišel muž a vyšlo mu, že má 20 miliónů spermií v jednom mililitru ejakulátu, řekl jsem mu, že má těžkou poruchu, a léčili jsme ho. Kdyby takový člověk přišel v roce 2000, pogratuluju mu, že je v pořádku, a v roce 2010 by byl vlastně nad míru,“ upozornil David Rumpík, ředitel Kliniky reprodukční medicíny a gynekologie ve Zlíně.

„Jde o šedesátiprocentní pokles za 25 let, což se pro gynekology jeví jako katastrofální. Podle některých studií zahraničních kolegů se nám blíží takzvaný rok spermatické nuly. Někteří autoři uvádějí, že mezi roky 2060 a 2070 dojde k poklesu až k nulovým hodnotám,“ dodal Rumpík, jehož klinika s projektem Muži činu spolupracuje.

Výběr článků

Načítám