Hlavní obsah

Korunovační klenoty se vrátily do katedrály, zamklo je 7 klíčníků

České korunovační klenoty se v úterý po dvou týdnech vrátily do Korunní komory ve svatovítské katedrále. Uzamklo je tam sedm klíčníků, mezi které patří prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) či pražský arcibiskup Dominik Duka. Vystavení svatováclavské koruny, královského žezla a dalších vzácných předmětů připomnělo 700. výročí narození císaře Karla IV. Od 15. do 29. května si insignie ve Vladislavském sále Hradu prohlédlo přes 40 000 lidí.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Sedm klíčníků. Zleva místopředseda Senátu Ivo Bárek, náměstkyně pražské primátorky Eva Kislingerová, premiér Bohuslav Sobotka, kardinál Dominik Duka, prezident Miloš Zeman, předseda PS Jan Hamáček a biskup Václav Malý.

Článek

České korunovační klenoty se vystavují jen při zvláštních příležitostech. Naposledy byly k vidění před třemi lety, kdy se Zeman stal po první přímé volbě hlavou státu. Příště si je zájemci budou moci prohlédnout v roce 2018 po dalších prezidentských volbách při inauguraci prezidenta.

České korunovační klenoty sloužily jako odznaky vlády a moci českých králů. Soupravu tvoří Svatováclavská koruna, žezlo, jablko, kožená pouzdra na ně, poduška pod korunu a korunovační plášť s doplňky. Svatováclavskou korunu nechal v roce 1346 zhotovit Karel IV. pro svou korunovaci českým králem. Ostatní předměty jsou novější.

Svatováclavský poklad je symbolem české státnosti. Uchovává se v trezorové skříni v těžko přístupné Korunní komoře v kapli svatého Václava. Na vstupních dveřích je sedm zámků. Klíče od nich má sedm klíčníků - prezident, premiér, předsedové obou parlamentních komor, pražský primátor, pražský arcibiskup a děkan svatovítské kapituly.

Foto: Michal Doležal, ČTK

České korunovační klenoty ve Vladislavském sále Pražského hradu

Ceremoniál zahájilo krátce před 20:00 zvonění zvonů a fanfáry. Sedm klíčníků do kaple vstoupilo za zvuků Svatováclavského chorálu, který zazpívalo šest členů katedrálního sboru. Klenoty přinesla hradní stráž v přenosné schráně. Do komory je odnesli restaurátoři. Korunu i další cennosti tam před uzamčením prohlédli. Kontrolovali například to, zda se neuvolnil některý z drahých kamenů.

Sedm klíčníků pobylo v místnosti několik minut. Jako první komoru opustil prezident, který pak také jako první uzamkl nejvyšší zámek na dveřích. Posledním klíčem v zámku kousek nad podlahou otočila náměstkyně pražské primátorky Eva Kislingerová, která v úterý primátorku zastoupila.

Sedm klíčníků odemklo komoru s korunovačními klenotyVideo: Novinky

Údržbou v době, kdy bývají klenoty vystaveny, prochází vždy i Korunní komora. Podle Petra Chotěbora z odboru památkové péče bylo i tentokrát nutné opravit třeba spáry, které se pravidelně objevují.

Při letošních karlovských oslavách na Hradě byly k vidění repliky původních středověkých insignií. Zájem o ně byl veliký. Lidé na ně stáli fronty. První den si klenoty prohlédlo asi 2500 návštěvníků, poté pak denně v průměru téměř 2900. Při předchozích výstavách to bylo kolem 3000 zájemců denně.

Vyzvednutí korunovačních klenotů před třemi lety v květnu provázel drobný incident. Prezident Zeman byl při ceremoniálu po předchozí oslavě na ruském velvyslanectví viditelně indisponován. Podle oficiálního vyjádření Hradu trpěl virózou, podle tehdejší předsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) z něj byl cítit alkohol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám