Hlavní obsah

Bulovka se vrací ke starým zvykům

– Praha
Novinky, Aneta Lednová

Nemocnice na Bulovce se vrací do osmdesátých let. Ne však svými léčebnými postupy, nýbrž způsobem přepravy laboratorních vzorků. Obnovila se totiž potrubní pošta. Ta šetří čas i peníze.

Bulovka se vrací k potrubní poštěVideo: Novinky

 
Článek

Potrubní pošta se využívá pro dva typy přepravy. Užší trubky jsou určeny pro klasické vzorky. Nádoby se v nich pohybují rychlostí 15 km/h a délka těchto trubek činí kolem 5 kilometrů. Širší trubky jsou určeny pro přepravu cytostatik, tato větev měří přibližně 1,2 kilometru.

„Tento systém nemá žádná jiná nemocnice. Unikátní je v tom, že má plynulé dobrzďování. Tyto léky jsou totiž velice náchylné na otřesy,“ popsal Novinkám mluvčí Bulovky Martin Šalek.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Kapsle, do kterých se ukládají vzorky

Potrubní pošta funguje na principu stlačování vzduchu, který pak kapsli pohání potrubím. Uvnitř nádoby je zabudovaný čip, díky kterému může příslušný technik kontrolovat její cestu. V případě problému pak pomocí počítače vidí, kde přesně se stala chyba.

Po celém areálu nemocnice je rozmístěno padesát stanic, do kterých se kapsle vloží a navolí se cíl vzorku. V současné době je systém ve zkušebním provozu a za hodinu přepraví zhruba čtyřicet kapslí. V plném provozu to podle technika potrubní pošty může být až sto kapslí za hodinu.

Foto: Aneta Lednová

Stará dřevěná stanice potrubní pošty

V Nemocnici Na Bulovce se potrubní pošta využívala v osmdesátých letech. Do teď jsou na jednotlivých odděleních staré dřevěné schránky. Zůstaly i původní přepravní trubky. Současný systém potrubní pošty je ale vybudovaný nově a je modernější.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Bulovka se vrací ke starým zvykům

Reklama

Výběr článků

Načítám