Hlavní obsah

Chtějí být „translidmi“, ale tělo má zůstat původní

Právo, Stáňa Seďová

Chce-li se žena stát úředně mužem a naopak, musí podle české legislativy podstoupit operaci změny pohlaví a sterilizaci. Komunita translidí se však brání. Chtějí prosadit nový termín transgender lidé, kteří si mohou nechat fyzické znaky původního pohlaví. V Německu to možné je.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V této situaci se nachází Viki Heumann (38), který do svých třiceti let žil jako žena.

„Jsem muž vykazující původní znaky ženy. To znamená, že mne všichni oslovují Viktor, oblékám se jako muž, cítím se tak a působím tak. Úředně mám však neutrální jméno a v pase a občance mám jako pohlaví uvedené ženské. To samozřejmě vyvolává řadu problémů, například při cestování,“ vysvětluje Viktor, sice drobných, ale mužských rysů.

Transsexuál je jakási uměle vytvořená kategorie, která je jen důsledkem lékařského škatulkování
Viki Heumann

„Identifikuji se jako muž, ale momentálně nemám potřebu se radikálně odpoutávat od svého těla, i když stále vykazuje ženské znaky. To tělo mi sice nesedí, ale to neznamená, že se chci všech ženských prvků zbavit. Chirurgické zákroky mi navíc přijdou maximálně invazivní. Nyní ani nejsem odhodlán podstoupit operativní změnu pohlaví. Navíc mě děsí ta podmínka sterilizace. Musel bych se vzdát toho, mít děti,“ říká Viktor s tím, že mu nevyhovuje označení transsexuál.

Žádná operace

„Transsexuál je jakási uměle vytvořená kategorie, která je jen důsledkem lékařského škatulkování,“ řekl člen spolku Transparent, z. s., který v Praze minulý týden uspořádal mezinárodní konferenci o právech translidí.

„Je to označení příslušníka opačného pohlaví, který se chce zbavit prvků svého původního pohlaví. To mnozí skutečně chtějí, ale také znám mnoho translidí, kteří to mají stejně jako já. Transgender pod sebou skrývá různé identity. Cítíme se být jiným pohlavím, než jsme se narodili, ale to neznamená, že se nutně musíme nechat operovat,“ vysvětlil.

Právě na ní se příslušníci této skupiny rozhodli společně bojovat nejen za změnu pojmosloví, ale i za změny legislativní, které by umožnily stát se muži nebo ženami i lidem, kterým zůstane jejich původní tělo a pohlavní znaky.

Leo Yannick Wild z německé organizace TransInterQueer na konferenci představil specifika německé situace, kde byla podmínka sterilizací v nedávné době zrušena Ústavním soudem.

Zákon přikazuje sterilizaci

„V Německu je to už skutečně tak, jak bychom si to přáli u nás. Uznání pojmu transgender člověk místo transsexuál. A úřední uznání změny pohlaví, aniž by nás někdo nutil podstoupit chirurgickou změnu pohlaví a sterilizaci,“ formuloval nejdůležitější závěry mezinárodní konference Viki Heumann.

Když chce člověk v České republice oficiálně změnit pohlaví, musí nejen na operaci, ale musí mu to schválit i komise lékařů, právníků a sociálních pracovníků. Tento proces hradí zdravotní pojišťovna. Po operaci a sterilizaci pak následuje i úřední změna pohlaví.

„Náš stávající systém vás prostě nutí k chirurgické a hormonální změně. My tohle chceme nabourat. Podstoupil jsem psychiatrickou diagnózu, podle které jsem transsexuál, který by měl chtít chirurgickou změnu. Já jsem ale člověk, který má nějakou integritu, a nedokážu se odříznout od své fyzické i psychické historie,“ dodává Viktor, který si do dospělosti myslel, že je lesba, a sám nechápal, proč se v něm neustále odehrává, i přes toto přiznání, vnitřní boj.

Výběr článků

Načítám