Hlavní obsah

Česko zasáhly silné bouřky a krupobití

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Výstraha meteorologů před silnými bouřkami se v pondělí naplnila. Strakonickem se přehnala silná bouřka s krupobitím kolem třetí hodiny odpoledne a kroupy o velikosti dvou až tří centimetrů způsobily škodu především zemědělcům a zahrádkářům. Po kroupách, které padaly asi deset minut, se přihnal silný déšť. Kroupy padaly i na dalších místech západních a středních Čech a také v Praze.

BEZ KOMENTÁŘE: Zaplavená ulice v Hostivici u PrahyVideo: Novinky

 
Článek

Hasiči i přes silný přívalový déšť museli, jak Právu řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Vendula Matějů, odčerpávat vodu jen na dvou místech. Jedno se týkalo Strakonicka a druhé Čkyně na Prachaticku.

BEZ KOMENTÁŘE: Kroupy v jižních ČecháchVideo: Vladimír Vácha, Novinky

Okolo páté pak vyjížděli zlikvidovat spadlý strom u Trhových Svin. Právě okolí Trhových Svin například Jílovice zasáhlo rovněž krupobití. Kroupy, některé až o velikosti pingpongového míčku, se valily z oblohy asi čtvrt hodiny a pak začalo silně pršet.

Na Hořovicku na pomezí Středočeského a Plzeňského kraje bylo krupobití tak silné, že kroupy na mnohých místech vytvořily doslova závěje, jak dokládá fotografie jednoho z čtenářů.

Foto: Petr Keller

Kroupy, které padaly v pondělí odpoledne na Hořovicku, vytvořily jakési závěje.

BEZ KOMENTÁŘE: Přechod srážek přes ČR od 16:00

Bouřky postupovaly napříč Čechami od jihu na severozápad. Výrazně zasáhly západní část Středočeského kraje, měly však jasnou hranici a například na východ od Prahy už je lidé nezaznamenali.

Foto: Petr Keller

Krupobití, které v pondělí odpoledne postihlo Hořovicko.

Ve Středočeském kraji hasiči k 19.00 zasahovali u 70 případů, především odčerpávali vodu ze zatopených sklepů, ulic a řešili popadané stromy a větve.

V Hostivici u Prahy přívalové deště zatopily ulici, kde má ordinaci bývalý hejtman Středočeského kraje David Rath. V Kladně spadl strom na projíždějící vůz, nehoda se naštěstí obešla bez zranění. „Počítáme, že výjezdů bude několik stovek,” řekla mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Přívalový désť zaplavil v pondělí v podvečer ulici v Hostivici u Prahy.

V Ústeckém kraji zasáhly bouřky nejsilněji Litoměřicko. Voda z přívalových dešťů zaplavila některé silnice. "V tuto chvíli máme už dvě desítky výjezdů, nejvíc na Litoměřicku v okolí Lovosic a Libochovic, a také na Ústecku. Až na jeden spadlý strom jde výhradně o čerpání vody," řekl ČTK operační důstojník hasičů.

Anketa

Byly u vás bouřky?
ano
23 %
ne, ale silně pršelo
4,1 %
ne, ani nekáplo
72,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9446 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám