Hlavní obsah

Sedm klíčníků odemklo komoru s korunovačními klenoty

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sedm držitelů klíčů ve čtvrtek odpoledne po třech letech odemklo komoru s českými korunovačními klenoty ve svatovítské katedrále. Hrad je vystaví ve Vladislavském sále na oslavu letošního 700. výročí narození císaře a krále Karla IV.

Sedm klíčníků odemklo komoru s korunovačními klenotyVideo: Novinky

 
Článek

Zájemci si budou moci klenoty prohlédnout od 15. do 29. května.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Svatováclavská koruna je symbolem moci českých králů a součástí korunovačních klenotů.

Sedm klíčníků - prezident, premiér, předsedové obou komor parlamentu, pražský primátor, pražský arcibiskup a děkan svatovítské kapituly nejdříve odemkli vstupní dveře Korunní komory v kapli svatého Václava. Dveře mají sedm zámků, stejně jako trezorová skříň, která se odemyká stejnými klíči.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

České korunovační klenoty - Svatováclavskou korunu, královské žezlo, královské jablko

Symboly české státnosti poté odnesli do Vladislavského sálu. Zde si klíčníci asi pět minut povídali o historii klenotů.

„Je to pro nás radostná událost,“ řekl po ceremoniálu pražský arcibiskup Dominik Duka. Atmosféra mezi klíčníky podle něj byla dobrá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Královské jablko, součást českých korunovačních klenotů

Naposledy byly klenoty vystaveny před třemi lety, kdy se Zeman stal v první přímé volbě prezidentem. Při ceremoniálu vyzdvihování klenotů byl tehdy viditelně indisponován. Podle oficiálních vyjádření trpěl virózou, tehdejší předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) ale tvrdila, že ze Zemana byl cítit alkohol.

České korunovační klenoty sloužily jako odznaky vlády a moci českých králů. Souprava zahrnuje Svatováclavskou korunu, královské žezlo, královské jablko, kožená pouzdra na ně, podušku pod korunu a korunovační plášť s doplňky. Svatováclavskou korunu nechal v roce 1346 zhotovit Karel IV. pro svou korunovaci českým králem. Ostatní předměty jsou novější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám