Hlavní obsah

Dokumenty z daňových rájů prý míří na právníka Monsporta. Ten to odmítá

Právo, kub

Informace z dokumentů zveřejňovaných serverem Investigace.cz o možnostech, jak prát špinavé peníze v daňových rájích, zmiňují údajně také českého právníka Josefa Monsporta. Advokát to ale odmítá.

Foto: Právo

Josef Monsport

Článek

Monsport je podle autorky Investigace.cz Pavly Holcové, která má přístup do zatím utajované databáze, držitel akcií za 2,5 miliardy korun. Dokumenty pocházejí z úniku z panamské firmy Mossack Fonseca.

Právník, který byl před rokem 1989 prokurátorem a po revoluci obhajoval například exministra obrany Martina Bartáka, nedávno osvobozeného v kauze Tatra, odmítá, že by se jednalo o něj.

Akcie jsou podle Holcové firem z ostrova Samoa. „Jde o Integ S.S. a Kynsberg Trading, otázkou nicméně zůstává, jak moc je cena akcií těchto firem reálná,“ dodává Holcová.

Dá ruku do ohně

„Můžu dát ruku do ohně za to, že jsem nikdy neměl se Samoou nic společného. Zajímalo by mě, jak se tam moje jméno dostalo,“ řekl Právu s tím, že by podle něj mělo být úkolem investigativních novinářů zjistit všechny podrobnosti.

Podle serveru je v dokumentech uvedená pražská adresa, kterou má Monsport rovněž v obchodním rejstříku.

Neměl jednat ale s Mossack Fonseca přímo, dokumenty k nákupu firem, kterých se týkají akcie, řešila společnost Waberia Consulting LLC se sídlem Na Floridě. „Ředitelem je ale Jiří Myslivec a veškerá korespondence byla směřována na adresu JUDr. Ing. Pavla Nováka, PhD.,“ dodává autorka.

Společnosti Integ a Kynsberg byly podle ní registrovány v lednu 2013, Monsport ale prý nebyl majitelem akcií. „Jako ředitelé a jednatelé byli dosazeni lidé z portfolia bílých koňů firmy Mossack Fonseca,“ tvrdí Holcová.

Komunikoval Václav

Jméno právníka prý poprvé zaznělo v e-mailu z ledna 2014 mezi Waberia a Mossack s požadavky o navýšení kapitálu a jmenování Monsporta jako držitele akcií. Text psal zaměstnanec Waberie označený jako Václav, který ale v dalším mailu žádá o dokument od Mossacku potvrzující, že firma nikdy neobchodovala.

„Toto značně matoucí prohlášení, které stojí v rozporu s předchozím e-mailem, napovídá tomu, že velká a silná ekonomická skupina nebyla apriori určena k tomu, aby vyvíjela jakoukoliv aktivitu,“ tvrdí autorka.

Další žádost směřovala k opatření staršího data navýšení kapitálu o rok dřív, což lidé z Mossacku potvrdili, chtěli ale vědět, proč jsou o to žádáni.

„Odpověď Václava z Waberie vrhá na celou věc nové světlo. Zjednodušeně řečeno obě samojské společnosti mají být poté, co budou prohnány celým offshoreovým schématem, použity jako protihodnota neznámé slovenské firmy,“ vyplývá podle Holcové z dokumentů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám