Hlavní obsah

Markétě je sedmnáct. A už dvakrát porazila rakovinu

Právo, Stáňa Seďová

Za bolesti kolena Markéty Zagrapanové (17) nemohlo nošení podpatků, ale zhoubný nádor. Když ve čtrnácti letech zvládla léčbu, zažila nejlepší rok svého života. Jenomže po roce se vrátily metastázy, tentokrát v plicích. I napodruhé rakovinu porazila. Navíc se Markéta stala bloggerkou a o své nemoci napsala divadelní hru.

Foto: archiv Markéty Zagrapanové

Markéta Zagrapanová

Článek

Silná, talentovaná a krásná Markéta do svých čtrnácti let řešila kamarády, kluky a co na sebe. O prázdninách roku 2012 ji však začalo bolet koleno. „Poté, co jsem nastoupila do  9. třídy, jsem byla na ortopedii, kde mi řekli, že to mám z podpatků. Jenže pak se na rentgen podívala sestra a všimla si nějakého stínu,“ vypráví Právu Markéta.

„Doktorka mi nejdřív tvrdila, že to sice nádor je, ale že nezhoubný. Jenomže pak jsem na Bulovce podstoupila svou první operaci – biopsii. A ze vzorku zjistili, že jde o osteosarkom – zhoubný nádor kosti. Z Bulovky jsem jela rovnou do Motola. Když jsem vstoupila na oddělení, hrála si v rohu plešatá holčička. To mě úplně dodělalo a začala jsem brečet,“ řekla Markéta.

Začaly chemoterapie doprovázené zvracením, výkyvy nálad a omdléváním.  „Nejdříve to vypadalo, že mi vezmou celé koleno, nádor a kus kosti a dají mi náhradu. Jenomže pak se jim zobrazilo ještě něco dalšího v holenní kosti,“ vysvětlila Markéta.

„Sdělili mi, že noha nejde zachránit, že technicky to nejde udělat, aby mi vzali takový velký kus kosti a něčím ho nahradili. Pak se naštěstí nakonec našel způsob a já začala po operaci rehabilitovat s náhradou kolene,“ popisuje nejtěžší moment, který do té doby zažila, mladá slečna.  Léčba skončila úspěšně a Markéta nastoupila do 1. ročníku mosteckého gymnázia.

Z tmavovlásky blondýna

„Celý rok byl super, byla jsem se školou v Itálii. Zažila jsem nejlepší prázdniny v životě, když jsme jeli s rodinou do Chorvatska. Jenže pak jsem měla v září kontrolu a ta nedopadla dobře,“ vzpomíná gymnazistka.

„Bylo to asi to nejhorší v mém životě, když mi rodiče řekli, že se to vrátilo a že to mám v plicích. Samozřejmě se mi opět zhroutil svět. Měla jsem strach, štvalo mě, že zase přijdu o vlasy, které už jsem měla hezky dlouhé, a nejvíc mě mrzelo, že nepojedu se školou do Španělska, kam jsem se rok těšila,“ vypráví Markéta.

I tohle však zvládla. Nakonec i s vědomím metastází se školou do Španělska jela a nabrala  novou sílu se s rakovinou znovu utkat.

„Nejdřív jsem podstoupila velice bolestivou operaci pravé plíce a poté následovaly dvě série chemoterapií. Samozřejmě jsem opět přišla o vlasy, které jsem obrečela snad ještě víc. Po operaci druhé plíce přišly další dvě série chemoterapií a v dubnu jsem ukončila druhou léčbu. Od května už znovu chodím do školy a úspěšně jsem zvládla druhý ročník. Začaly mi růst vlasy a jsou blonďaté, což mi přijde dost vtipné,“ komentuje s úsměvem závěr léčby původně tmavovláska.

Chce pomáhat  a stát se lékařkou

Kromě barvy vlasů se pro nyní sedmnáctiletou studentku změnilo i mnoho dalších věcí. Včetně pohledu na svět.

„Netrápím se věcmi, které jsem řešila předtím. Jestli jsem ztloustla nebo ne. Po první léčbě jsem napsala příběh o své nemoci do dramaťáku. Hra měla premiéru už před rokem. Píšu blog a snažím se svým příběhem pomoct dětem, které potkal stejný osud. Moje hlavní poselství, jež bych chtěla dětem, které onemocní rakovinou, předat, je bojovat a nevzdávat se. Nikdy. Ani když se to vrátí. Je za co bojovat. Tenhle svět je krásný a stojí za to v něm zůstat,“ říká odhodlaně Markéta Zagrapanová.

Dívka nyní podstupuje závěrečnou biologickou léčbu a dodává: „A dalo mi to ještě něco. Vždy jsem se bála nemocnice, ale poté, co jsem v nich strávila skoro rok, mě to všechno začalo hrozně zajímat a rozhodla jsem se pro studium medicíny.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám