Hlavní obsah

Fajád bude za pár hodin v letadle do Libanonu

Právo, Radim Vaculík

Pondělní propuštění pětice Čechů unesených v červenci v Libanonu je skutečně jakýmsi diplomatickým obchodem v podobě jejich výměny za údajného pracovníka libanonských tajných služeb Alího Fajáda drženého v pankrácké věznici. Právu tyto informace, o kterých píšou i libanonská média, potvrdily dva na sobě nezávislé české zdroje seznámené s aktuálním děním.

Foto: ČTK

Alí Fajád u soudu v Praze

Článek

„Je to otázka v řádu hodin, kdy bude letadlo s Fajádem ve vzduchu směr Libanon. Nesmí se to sice nazývat výměnou, ale ano, dohoda je taková, že za propuštění Čechů nebude Fajád vydán do USA a dojde k jeho deportaci do vlasti,“ řekl Právu zdroj z české bezpečnostní komunity. Doplnil, že jednání mezi oběma zeměmi probíhala poslední dva až tři měsíce a vše se doladilo v posledních dvou týdnech.

Právě kvůli situaci kolem unesené pětice českých občanů totiž podle zjištění Práva mimořádně zasedalo 22. ledna předsednictvo Bezpečnostní rady státu.

„Důvodem byla skutečnost, že v té věci nastal průlom a dojednávaly se podrobnosti s tím, že k propuštění by mohlo dojít na konci ledna či počátku února,“ podotkl zdroj redakce.

Jednomu se tam nechce

I když tedy jednání dopadla úspěšně, ve věci se přece jen v posledních hodinách objevil jeden zádrhel, a nikoli bezvýznamný.

Fajád totiž nesedí v české vazbě sám. V jeho případu údajného obchodování se zbraněmi a především podpory terorismu, kvůli které žádají o jeho vydání Spojené státy americké, figurují ještě další dva cizinci: Faouzi Jaber a Chalíd El Marabí.

„A jeden z nich nechce být společně s Fajádem deportován (do Libanonu, pozn. red.), protože je spolupracovníkem zase jiného státu. Takže je to teď velký diplomatický problém,“ nastínil důvěryhodný zdroj Práva.

Libanonce Alího Fajáda na žádost USA zatkla česká policie pro podezření z obchodu se zbraněmi. Spojené státy usilují o Fajádovo vydání z ČR. Pražský městský soud povolil, aby byl Fajád společně s dvěma dalšími muži podezřelými z terorismu vydán. To posléze potvrdil i pražský vrchní soud. Konečné rozhodnutí je na ministru spravedlnosti. Fajád podle všeho do USA nakonec vydán nebude a poputuje do Libanonu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám