Hlavní obsah

Pelikán čeká od migrantů žaloby na Česko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) předpokládá, že kvůli zadržování na neúměrně dlouhou dobu budou někteří uprchlíci podávat na Českou republiku žaloby. V neděli v České televizi uvedl, že soudní systém takové žaloby bez větších problémů zvládne. Podle cizinecké policie jich bylo zatím podáno 123.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Článek

Ministr poukázal na to, že uprchlíci, kteří vstupem do ČR spáchali pouze přestupek, jsou drženi v detenčních zařízeních neúměrně dlouho a často nemají žádné informace, jak dlouho tam ještě budou. Podle zákona by tam měli být jen tak dlouho, dokud se nevyřídí nezbytné úkony.

"Ve skutečnosti vidím tábory, kde jsou ti lidé drženi mnoho týdnů. Předpokládám, že nějaké soudní spory z toho budou, a sám jsem zvědavý, jak dopadnou," podotkl.

Podmínky v těchto zařízeních jsou navíc často horší než ve věznicích. "Ti lidé tam nejsou za trest. Jediné co podle našich zákonů spáchali, je přestupek," řekl.

Pokud by žalob bylo mnoho, soudní systém by to podle ministra nijak zásadně nezatížilo. Žaloby by byly velmi podobné, rozhodovalo by se tak stejně.

Chovanec: ČR zákony dodržuje

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v reakci pro ČTK varoval před zlehčováním problematiky. Česko podle něj dodržuje zákony, zatímco mnozí migranti nespolupracují s úřady.

Pelikán měl jako jediný člen kabinetu jiný názor, když vláda rozhodovala o kvótách pro uprchlíky. Kabinet je odmítl, stejně jako pak ČR na jednání ministrů vnitra v Bruselu. Pelikán tvrdil, že ČR se svým zarytým postojem dostává v EU do izolace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám