Hlavní obsah

Sběrny kovů ustupují tažení vlády, neberou už tolik elektrošrotu

Právo, Jindřich Ginter

Tažení vlády proti sběrnám má kromě úbytku krádeží kovů další plus. Zvyšuje se množství starých elektrospotřebičů, jako jsou ledničky, pračky, sporáky a vysavače, které nekončí ve sběrně, ale na recyklačních místech. Vyplývá to z údajů sběrného systému Elektrowin, který provozuje třináct tisíc sběrných míst na vysloužilé elektro.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Elektrokop zachycený reportérem Práva v Praze. Tento sebral starou lampu, pár nabíječek a odešel. Jiné ale už konterjner uvěznil.

Článek

„Letos se zatím vysbíralo 14 136 tun spotřebičů. Loni to za stejnou dobu bylo 11 846 tun,“ sdělil Právu generální ředitel Elektrowinu Roman Tvrzník.

Za celý loňský rok se dostalo k recyklaci celkem 29 174 tun starého elektra. Letos to i díky zpřísnění pravidel pro sběrny bude až o 30 procent více.

Sběrny podle zákona nesměly vykupovat vysloužilé elektrospotřebiče už dříve. Zákaz ignorovaly, protože po nich nikdo nešlapal. Sociálně slabí pak všem před očima tahali elektrošrot třeba i z červených kontejnerů sběrného systému.

Povinnost vyplácet peníze pouze na účet, bezhotovostně, která byla zavedena od letošního 1. března, však vede k tomu, že sběrny už nemají o staré spotřebiče většinou zájem.

„Zákaz výkupu za hotové a mnohem častější kontroly se na nárůstu počtu spotřebičů odevzdaných k recyklaci velmi výrazně podílí. K faktickému rozšíření sběrné sítě totiž v tomto období nedošlo a neproběhla ani žádná mimořádně masivní informační kampaň,“ uvedl Tvrzník.

Sedm kilo na hlavu

Zvyšování počtu spotřebičů odevzdaných k recyklaci má význam i pro plnění závazků České republiky vůči Evropské unii. Už příští rok vstoupí v platnost nový způsob výpočtu těchto kvót. ČR bude muset zajistit sběr a recyklaci takového množství starého elektra, které odpovídá 40 procentům hmotnosti ročně prodaných nových spotřebičů.

Ročně se v naší zemi prodá zhruba 175 tisíc tun elektra. Každý bychom tedy měli v přepočtu na hlavu odevzdat k recyklaci přes sedm kilo.

Díky ekologické recyklaci lze opětovně využít až 95 procent materiálů z elektrospotřebičů. Třeba ze staré sedmdesátikilové lednice lze získat 36 kilogramů železa, 4,5 kg ostatních kovů a 13 kg plastů.

Vytříděné kovy, jako jsou například měď, hliník a ocel, navíc při zpracování neztrácejí své vlastnosti, takže mohou být mnohonásobně využity ve vysoké kvalitě. Putují především do továren na výrobu kabelů, elektroniky, ale i do oceláren.

Využití plastů je komplikovanější. Čeští zpracovatelé je často po nadrcení na recyklační lince vozí zdarma do Německa, protože v ČR neexistuje společnost, která by pro tento materiál měla využití.

Recyklace jedné lednice stojí zhruba 425 korun. Některé suroviny získané z lednic lze úspěšně prodat, což vynese přibližně 305 korun.

Zbytek nákladů pokrývá odměna za zpracování hrazená kolektivním systémem. Do něj za každý nově prodaný spotřebič přispívají stanovenou částkou jejich výrobci.

Plasty z Česka ožívají v Británii

„Býval jsem lednička,“ oznamují zákazníkům britského nákupního řetězce Marks & Spencer obaly speciální série dárkových předmětů. Vyrobila je britská společnost Axion z plastů získaných recyklací chladicích zařízení vysbíraných po celé Evropě.

Plasty z lednic, které dosloužily v českých domácnostech, se do Británie dostávají zejména prostřednictvím zpracovatelského závodu společnosti Praktik system ve Stráži pod Ralskem.

Reklama

Výběr článků

Načítám