Hlavní obsah

Husinec vzpomínal na slavného rodáka

Právo, Vladimír Vácha
Husinec

Třídenními slavnostmi od pátku do neděle vzpomínal Husinec na slavného rodáka Mistra Jana Husa. Několik tisícovek návštěvníků slavností si připomnělo významnou osobnost českých dějin prostřednictvím pestrého programu, v němž nechyběly divadelní hry, církevní bohoslužby, ale i koncerty či ukázky života ve středověku, které připravilo občanské sdružení Civita Pragensis.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Ukázky života ve vojenském ležení středověku přilákaly hodně diváků.

Článek

„Věnujeme se především husitskému válečnictví a životu husitských měšťanů. Dnes jsou tady s námi kolegové ze sdružení Ogary Pogoni představující družinu Zikmunda Korybutoviče, litevského knížete a husitského hejtmana který době husitské pobýval na území Čech. Snažíme se o maximální věrnost jak kostýmů ale i bojového odění a zbraní,“ představil Právu stručně partu, která v neděli na zahradě Husova domku prezentovala divákům barvitě husitskou historii Jakub Jukl.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Ukázky života ve vojenském ležení středověku přilákaly hodně diváků.

„Je to moc hezké, ti to umí, tak bych taky chtěl šermovat, a možná že bych ochutnal i nějaké to staré jídlo,“ pochvaloval si vystoupení pražské skupiny desetiletý Eda a jen nerad odcházel s rodiči ze zahrady za dalšími lákadly nedělního odpoledne.

Spokojená byla i starostka Ludmila Pánková (ANO). Těsně před polednem už z její tváře zmizelo napětí, zda všechno klapne podle představ. „Myslím, že se všechno vydařilo, tak jak jsme si představovali. Je to prostě supr,“ pochvalovala si starostka a za pravdu jí dávali bez výhrady téměř všichni, kteří do Husince nejen v neděli zavítali.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Ukázky života ve vojenském ležení středověku přilákaly hodně diváků.

„Chtěli jsme alespoň něco z oslav vidět na vlastní oči. Teď jdeme do Husova domku, na podívání je toho hodně, tak uvidíme, co ještě stihneme,“ podotkla Andrea Volmanová, která do Husince přijela s dcerkou a neteří.

Na letošní slavnosti bude v dobrém vzpomínat také husinecký zastupitel Bedřich Křivánek. Podařilo se mu za 4600 korun vydražit číslovanou pamětní medaili, kterou město vydalo společně se společností TrustWorthy Investment CZ k 600. výročí Mistrova upálení. Ta dražená měla právě jubilejní číslo 600.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Cena pamětní medaile, která se dražila na hlavním podiu, se vyšplhala z 1161 korun na 4600 korun.

„Jsem moc spokojený. Je to památka nejen na dnešní den, ale vždy mi připomene i Husovy myšlenky o pravdě,“ řekl Právu poté, co si z pódia vydraženou medaili odnesl, Křivánek.

Reklama

Související témata:

Související články

Trilogie Jan Hus jako současný příběh

Převážně negativní recenzentské přijetí televizní trilogie Evy Kantůrkové a Jiřího Svobody Jan Hus mě přimělo zvednout hlas a prohlásit: mě trilogie oslovila...

Výběr článků

Načítám