Hlavní obsah

Jste hrdina, vítal Zeman hlavu Kurdistánu

Ekonomika a bezpečnost jsou hlavní témata, o kterých jedná prezident Miloš Zeman s prezidentem iráckého autonomního Kurdistánu Masúdem Barzáním na Pražském hradě. Na úvod více než hodinové schůzky spojené s obědem přivítal Zeman Barzáního jako „hrdinu Kurdistánu”.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Miloš Zeman (vlevo) přijal prezidenta iráckého autonomního Kurdistánu Masúda Barzáního.

Článek

Kurdští bojovníci dokázali v minulých měsících zastavit ofenzívu radikálů z organizace Islámský stát (IS) na severu Iráku a v některých oblastech je i vytlačit z míst, která měli pod kontrolou. Právě boj proti Islámskému státu je hlavním tématem schůzky. Zeman je dlouhodobým zastáncem tvrdého postupu proti islámskému terorismu a podporuje mezinárodní úder proti výcvikovým střediskům radikálů.

Česká vláda loni Kurdům na boj proti IS darovala 500 tun starší munice v hodnotě 41 miliónů korun. Konkrétně šlo o deset miliónů nábojů pro útočné pušky Kalašnikov, osm miliónů nábojů do kulometů, 5000 nábojů pro pancéřové pěsti a stejné množství ručních granátů.

Z ekonomických projektů v Kurdistánu měla česká společnost PSG získat sedmimiliardovou zakázku na stavbu plynové elektrárny. O tomto záměru v Česku nedávno jednal kurdský ministr energetiky Salahaddín Babikír.

Hospodářské noviny ale tvrdí, že firma o zakázku nejspíš přijde, neboť Česká exportní banka stále nerozhodla o financování projektu a nepodpořila jej ani ministerstva průmyslu a obchodu a financí. Kurdský investor proto zahájil jednání s německo-švýcarským konsorciem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám