Hlavní obsah

ANO má stále náskok, ale oslabuje

Právo, Jan Martinek

Ačkoliv všechny vládní strany oproti minulému měsíci mírně oslabily, hnutí ANO si stále udržuje znatelný náskok v čele pelotonu. Podle volebního modelu „Trendy Česka“, který pro Českou televizi vypracovala společnost TNS Aisa, by ANO volilo 33,5 procent lidí (v říjnu to bylo 35 procent).

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model podle TNS Aisa

Článek

Podle modelu by hnutí ANO dalo hlas jednou tolik voličů, než druhé ČSSD, která je aktuálně na sedmnácti procentech. Třetí je TOP 09, kterou by volilo deset procent občanů, strana Karla Schwarzenberga oproti říjnu posílila o půl procenta.

Lépe jsou na tom také komunisté, kteří se v předchozích průzkumech propadali, dnes by dostali 9,5 procenta hlasů, tedy o 1,5 procenta více než v říjnu.

Posiluje i ODS, které by nyní dalo hlas sedm procent voličů, o procento víc než minulý měsíc.

Foto: Právo

Volební model podle TNS Aisa

O jedno a půl procenta oproti říjnu by naopak získala KDU-ČSL, kterou by v listopadu volilo šest procent lidí.

Úsvit pod čárou

Úsvit, který ztrácí dlouhodobě, by se dnes do Sněmovny nedostal, aktuálně je na třech procentech. Hnutí Tomia Okamury předběhli i Piráti (čtyři procenta) a Zelení (3,5 procenta).

Podle analytiků TNS Aisa volební model ukazuje posilování opozičních stran a naopak oslabování stran vládní koalice. „Následující měření odhalí, zda se u strany KSČM podařilo zastavit klesající tendenci preferencí. U hnutí Úsvit je pak od začátku měření patrný pozvolný úbytek jeho příznivců,“ stojí v analýze.

Reklama

Výběr článků

Načítám