Hlavní obsah

Praha vybrala správce osvětlení, zaplatí mu miliardu

Praha
Aktualizováno

Končící rada hlavního města po několika měsících průtahů vybrala vítěze tendru, který se bude od začátku příštího roku starat o veřejné osvětlení. Stala se jím firma Eltodo Osvetlenie, která získá desetiletou zakázku za více než 1,1 miliardy korun. Uvedla to radní pro majetek Eva Vorlíčková.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vítězná firma bude mít na starosti i plynové lampy. Snímek z pražské Nerudovy ulice

Článek

Do rok a půl trvajícího výběru opakovaně zasáhl antimonopolní úřad. Vítězná firma bude mít na starosti nejen veřejné osvětlení, ale i plynové lampy, osvětlení památek, přechodů pro chodce i veřejné a věžní hodiny.

Původní smlouvu uzavřela Praha v roce 1998 s firmou Eltodo Citelum, která patří stejně jako dnes vybraný vítěz do skupiny Eltodo. Před koncem smlouvy vypsala Praha otevřené výběrové řízení.

Město ho ale nestihlo včas dokončit a na začátku letošního roku smlouva vypršela. Aby ve městě veřejné osvětlení nezhaslo, musela ji Praha prodloužit. Zaplatila za to 167 miliónů korun.

Výhrady ÚOHS

Praha v průběhu výběrového řízení, do kterého se přihlásilo devět uchazečů, vyloučila dvě firmy - dnes vítěznou Eltodo Osvetlenie a Sdružení pro údržbu osvětlení v Praze, jehož členem je například pražská ID Stavby group. Prý nesplnily podmínky soutěže.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ale Praze nařídil obě společnosti do soutěže vrátit. Praha v úterý podle Vorlíčkové znovu vyloučila Sdružení pro údržbu osvětlení v Praze.

"Pokud rozhodnutí znovu nezpochybní antimonopolní úřad, podepíšeme smlouvu tak, aby se vítěz soutěže staral o osvětlení od 1. ledna příštího roku," řekla radní.

V dalším tendru, který má ročně stát zhruba 143 miliónů, bude město prostřednictvím elektronické aukce vypisovat soutěž na dodávku energií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám