Hlavní obsah

V ulicích Prahy duněl drážní tank a další těžká hasičská technika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V rámci šestého ročníku Dne dobrovolných hasičů Prahy 1 byla do centra Prahy převezena těžká hasičská technika, která je využívána na speciální záchranné akce. Ulicemi Prahy tak projelo vyprošťovací vozidlo na podvozku tanku T-72 či letištní speciál, který je ve vlastnictví hasičského sboru Letiště Václava Havla. Hasičským dnem v neděli ožil pražský park Kampa.

Těžká hasičská technika se proháněla ulicemi Prahy Video: Novinky

 
Článek

Při přepravě vozidel nevznikly žádné komplikace ani škody. Hasiči na převozu pracovali téměř dva týdny před akcí, aby na cestách zajistili veškerá opatření.

„Jediné, co se nepodařilo, byly nánosy bahna, které po sobě zanechal tank, který nedávno vyprošťoval havarované vagóny ve Východočeském kraji. Ráno jsme tak absolvovali menší rozcvičku s koštětem po celé Vítězné ulici,“ směje se zástupce velitele jednotky Dobrovolných hasičů Prahy 1 Filip Dvořák.

Jedním z unikátů, který také prosvištěl Prahou, byl hasičský letištní automobil Panther. Ten je využíván na Letišti Václava Havla, k dispozici jsou tam celkem tři vozidla.

„Je to speciální auto, které je schopno za velmi krátkou dobu vyvinout vysokou rychlost a dovézt tak pěnivo i vodu k letadlu a provádět veškeré hašení,“ prozradil Dvořák.

Nechyběl také speciální vyprošťovací tank, který se představil v celé své kráse. Využíván je například při zásahu u vykolejených nákladních vagónů či při povodních, kde dokáže překonat překážky ve vodních tocích. Jedná se o poslední štaci, když už nelze něco přesunout běžným způsobem.

BEZ KOMENTÁŘE: Drážní tank vyprošťuje vykolejený vlak s uhlím na ChlumeckuVideo: Ludmila Žlábková, Právo

„Je to vojenský originál VT, což znamená vyprošťovací tank. Nikdy to nemělo žádný kanon, pouze v bojových podmínkách armády tank měl kulomet a osobní vybavení vojáka,“ vysvětluje Roman Měchura ze Správy železniční dopravní cesty.

Letošní šestý ročník Dne Dobrovolných hasičů opět přizval dobrovolné hasičské sbory, profesionály či Záchrannou službu hl. m. Prahy. Letos se poprvé připojilo letiště Václava Havla či Správa železniční dopravní cesty a řada dalších.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám