Hlavní obsah

Zeman: Doufám, že se podaří přijmout euro do roku 2017

Právo, ČTK, sve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jablonec nad Nisou
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman během středeční návštěvy jabloneckého podniku Preciosa prohlásil, že přijetí eura lze zvládnout do tří let. Sdělil to v odpovědi na dotaz jednoho zaměstnance, který se ptal na to, která politická strana skutečně pracuje na přijetí eura.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Prezident Miloš Zeman na tiskové konferenci na závěr návštěvy v Libereckém kraji

Článek

„Vláda to v programu má, já sám se domnívám, že se to dá stihnout do roku 2017. Doufám, že se to podaří,“ odtušil prezident, který připomněl, že například na Slovensku a v Rakousku je se společnou evropskou měnou spokojeno 70 procent obyvatel.

„Pro euro se vyjadřují relativně slaběji ANO, napůl TOP 09 a velmi silně sociální demokracie,” prohlásil prezident.

„Nestačí ale mít euro jenom v programu. Je potřeba něco konkrétního dělat. Stanovit plán a termín přijeti eura a zvolit exit strategy, což je přechod z koruny na euro,“ řekl Zeman.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Prezident Miloš Zeman navštívil jablonecký podnik Preciosa a prohlédl si výrobu

Zeman připojil i další důvody pro přijetí eura. „Česká ekonomika je malá exportní ekonomika, 80 procent naší produkce se vyváží a tři čtvrtiny exportérů podporují zavedení eura, a to proto, aby nebyli vystaveni takzvaným kurzovým rizikům, to znamená kolísání kurzu měny, před nímž se musí zajišťovat," doplnil s tím, že výkyvy kurzu koruny zvyšují náklady českých podnikatelů a snižují jejich konkurenceschopnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám