Hlavní obsah

Stát podal žalobu na firmu vedenou prezidentovým poradcem Nejedlým

Stát žaluje firmu Lukoil Aviation Czech, vedenou poradcem prezidenta Martinem Nejedlým, píše čtvrteční vydání Mladé fronty Dnes (MfD). Po firmě chce Česká republika pokutu ve výši 27,5 miliónu korun – jde o transakci s leteckým palivem.

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Nejedlý

Článek

Prezident Miloš Zeman již v únoru v rozhovoru pro ČTK řekl, že chce počkat, jak případný soudní spor mezi státem a společností Lukoil dopadne, a teprve pak se rozhodne, zda Nejedlý zůstane mezi jeho poradci.

"Ano, mohu potvrdit, že žaloba na Lukoil Aviation Czech byla dnes (ve středu) k soudu doručena," cituje deník mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Lenku Cihlářovou. Text žaloby podle MfD připravil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Robert Hurt z úřadu deníku řekl, že stát bude kromě částky 27,5 miliónu vymáhat i zákonný úrok z prodlení.

Spor mezi Správou státních hmotných rezerv a uvedenou společností vznikl podle listu v roce 2009, kdy správa uzavřela s firmou smlouvu na obměnu 30 tisíc kubíků zásob leteckého petroleje. Následně prý společnost odebrala ze strategického zásobníku petrolej za 275,6 miliónu korun, zpět ale údajně vrátila jen necelou polovinu. Správa státních hmotných rezerv jí proto udělila pokutu ve výši 20 procent z ceny nedodaného paliva, tedy 27,5 miliónu Kč. Lukoil však sankci rozporoval, dodává MfD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám