Hlavní obsah

Pro Ivetu to byl uzavřený kruh, zhodnotil její obraz psychiatr Cimický

Novinky, mak
Praha
Aktualizováno

Abstraktní obraz s nápisem „Tvoje Iveta navždy“ a s datem 29.4.2014 věnovala Iveta Bartošová svému manželovi Josefu Rychtářovi k narozeninám v den, kdy se rozhodla spáchat sebevraždu. Obraz zachycuje citové rozpoložení zpěvačky ve chvíli, kdy ho malovala. Malbu rozebral pro Novinky.cz uznávaný psychiatr Jan Cimický.

Rozbor namalovaného obrazu Ivety BartošovéVideo: Novinky

 
Článek

„Spíše než depresivní trend jsou patrné obavy a naznačený strach z okolí. Touha vymanit se ze situace, z níž nevidí východisko,“ popsal obraz psychiatr Jan Cimický s tím, že se nejedná o konkrétní analýzu, ale pouze o dojmy.

„Jsou zde naznačené prvky úzkosti a bezradnosti, otáčení se v uzavřeném kruhu, náznak neurovnaného myšlení, kde dominuje červená barva. Zřejmě probouzející se autoagrese a symbolika citového vztahu mimo uzavřený kruh jejího vlastního života,“ poukazuje psychiatr na červené srdce namalované v rohu obrazu.

Foto: Novinky

Obraz, který malovala Iveta Bartošová před svou smrtí.

Zelená na obrazu mohla znamenat naději

Podle Cimického by mohla zelená barva symbolizovat, že naděje umírá poslední, ale černý okraj to narušuje, může vystihovat depresi. Velká bezradnost a nejistota je zachycena v červené barvě, která na obrazu převládá, a v uzavřeném kruhu, ze kterého se zjevně chtěla dostat.

Lidé přinášejí květiny k domu Ivety Bartošové Video: Novinky

„V poslední době na mě působila jako člověk, který má velice málo sil. Především její řeč a reakce mně přišly až alarmující. Měla být už dříve komplexně vyšetřena, je veliká škoda, že se to včas neudělalo,“ doplňuje Cimický.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám