Hlavní obsah

Praha opět zažije nájezdy tisíců studentů z Dánska

Právo, Stáňa Seďová

Loni českou metropoli zavalilo zhruba osm tisíc dánských studentů, z nichž mnozí se tu zpíjeli do němoty, ničili hotely, řádili v podnicích, a v šarvátkách došlo dokonce i na nože. Letos to Prahu čeká znovu a bude ještě hůř! Na zimní prázdniny má přijet dokonce dvacet tisíc Dánů a ještě pět tisíc Švédů. Už nyní se na to pražská policie připravuje. Že nepůjde o žádnou legraci, si dobře pamatují z loňského února.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Loni v Praze řádilo osm tisíc dánských studentů, letos má přijet až 25 tisíc mladých ze severu Evropy.

Článek

Tehdy v hlavním městě během dvou týdnů osm tisíc studentů řádilo tak bezhlavě a nebezpečně, že policie musela sestavovat speciální týmy a zasahovala proti nim při hromadných, mimořádně plánovaných akcích.

Letos strážci zákona však nechtějí nechat nic náhodě.

Policie je připravena

„Shromažďujeme předběžné informace a sledujeme vývoj, jak se promění, nicméně podle posledních zpráv by do Prahy mělo 13. ledna přijet pět tisíc Švédů a 20. ledna pak dvacet tisíc dánských studentů,“ sdělil Právu mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

„Mají v tuto dobu prázdniny, ale ještě přesně nevíme, zda tu budou jeden týden, nebo mají turnusy naplánované do dvou týdnů. Jsme připraveni a budeme se přizpůsobovat reálné situaci,“ dodal mluvčí pražské policie.

Dánové řádili v centru Prahy Video: Jiří Forman, Novinky

Nejen policie se chystá na rozjívené studenty. Předběžná opatření a rozhodné kroky plánuje podniknout i Praha 1, která loňský nájezd Dánů odnesla nejvíce.

„Chystám se v příštích dnech navštívit ambasády Dánska a ještě minimálně Velké Británie, abych jejich prostřednictvím vzkázal do místních médií zemí, z nichž se k nám studenti chystají, že je tu čeká tvrdé přijetí, přestoupí-li v České republice zákon,“ prohlásil odhodlaně starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) s tím, že městská část už v těchto dnech spolupracuje s policií na chystaných opatřeních.

V únoru loňského roku se problémy, které tu studenti často mladší než osmnáct let natropili, řešily na mezinárodní úrovni. Bohužel česká policie nemůže těmto ještě téměř dětem udělat nic víc, než že předá případy prohřešků úředníkům velvyslanectví například Dánského království, které to pak postoupí dánským orgánům.

Je pak na nich, jak s provinilci naloží na domácí půdě, ale víc než upozornění rodičům, že jejich ratolest přebrala alkoholu a v opojení možná něco zničila, standardně nepodnikají.

Je to tradice

Tyto opilecké nájezdy však patří u severské omladiny k tradicím. Zájezdy pořádají speciální cestovní kanceláře, které studentům nabízejí extra levné ubytování a zaručenou zábavu. Díky informacím od těchto agentur mají cílové země alespoň nějaké informace o počtu budoucích návštěvníků.

Dánští turistéVideo: Jiří Forman, Novinky

Předloni odnesli nájezd opilých studentů ze severu Evropy v Bulharsku, loňský rok si zařádili v Praze a letos si to chtějí v české metropoli zopakovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám