Hlavní obsah

Nové policejní kanady jsou ošizený plagiát, napadá tendr konkurenční firma

Právo, Josef Koukal

Ukradli nám patentované podešve a boty ještě navíc ošidili, takže v nich bude policistům zima. Tak napadá nedávno ukončenou soutěž na nové zimní boty pro policejní sbor za desítky miliónů korun společnost Prabos plus ze Zlínska, která se sice tendru přímo nezúčastnila, ale cítí se být výsledkem poškozena.

Foto: repro Právo

Srovnání podešví: vlevo bota firmy Blažek, vpravo bota Leopard firmy Prabos

Článek

Tendr na dodávku letních, zimních a polních bot pro českou policii probíhal od loňského prosince do letošního února. Zakázku na výrobu 63 tisíc párů bot vysoutěžila nakonec pražská firma Blažek, a. s., která například před časem získala glejt na výrobu nově zavedených talárů pro advokáty.

Policisty by měla obouvat do podzimu 2015, přičemž objem zakázky včetně DPH činí 72,5 miliónu korun.

Firmě Prabos, která se zaměřuje na výrobu obuvi do extrémních podmínek a která pro změnu v minulosti zásobovala svými výrobky například českou armádu, se však výsledek tendru nelíbí.

Foto: repro Právo

Příloha znaleckého posudku. Fotografie podešve Leopard, průmyslový vzor č. 32239

Znaleckými posudky, které má Právo k dispozici, dokládá, že minimálně jeden z vítězných výrobků, policejní bota typu „kanada“, má podešev okopírovanou od jejich chráněného vzoru.

„Dali jsme podnět na ÚOHS (antimonopolní úřad), aby prošetřil podmínky soutěže. A minimálně v soutěži na kanady řešíme otázku plagiátorství,“ řekl Právu ředitel Prabosu Juraj Vozár.

Jeho firma dlouhodobě spolupracuje s účastníkem soutěže, výrobním družstvem invalidů Mega Trans. Ten de facto soutěžil s výrobky Prabosu.

Vítězná bota má prý tenčí podšívku

Řadového policistu, který si boty obuje, by spor o autorství podešve nemusel vzrušovat. Konkurenční firma ale tvrdí, že samotná vítězná bota nesplňuje podmínky uvedené v zadání soutěže.

Je prý těžší, nižší a má tenčí podšívku, takže v ní bude zima.

Antimonopolní úřad, který měl prověřit soutěž, však tendr Policejního prezidia nezrušil.

„Uvedenou věc jsme prověřovali v rámci šetření podnětu a neshledali jsme důvody pro zahájení správního řízení,“ sdělil Právu mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Foto: repro Právo

Příloha znaleckého posudku. Bota firmy Blažek Praha, a.s.

Předseda představenstva Prabosu Jaroslav Palát však trvá na tom, že celé výběrové řízení probíhalo nestandardně.

„Firma Blažek nesplnila podmínky, pokud jde právě o podešve. Dostala však dodatečnou dvouměsíční lhůtu na předložení nového soutěžního vzorku, který už byl vybaven novou podešví,“ uvedl Palát.

„Podešev Leopard je autorským dílem Pavla Fryzelky a byla vytvořena jako zaměstnanecké dílo pro firmu Prabos plus v průběhu roku 2002,“ konstatuje v posudku soudní znalec Tomáš Mikulaštík.

„Shoda podešve Blažek s podešví Leopard je takřka úplná. Na podešvi Blažek je shodné jak umístění prvků, tak jejich počet a tvary,“ uvádí dále znalec.

Společnost Blažek na pondělní dotazy Práva nereagovala. Podle Policejního prezidia podaly námitky proti tendru dvě firmy.

„První námitku podával jeden z uchazečů proti svému vyloučení, druhou námitku podával další z uchazečů a domáhal se vyloučení vítězného uchazeče z důvodů nesplnění kvalifikace. Zadavatel oběma podaným námitkám nevyhověl,“ uvedla mluvčí prezidia Eva Stulíková.

Potvrdila také, že policie již podepsala s vítěznou firmou smlouvu na dodávku bot. Minulou středu pak policie obdržela od Prabosu výzvu k poskytnutí údajů kvůli případnému porušení autorských práv. „Tato výzva bude u zadavatele předmětem šetření,“ podotkla Stulíková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám