Hlavní obsah

Utajené podzemí bunkru Drnov se odhalilo veřejnosti

– Drnov
Novinky, mak

Dlouho utajované podzemí, které 24 hodin denně obývalo 170 lidí, respektive vojáků a důstojníků. Sovětská raketová technika a sály bojového velení. Řeč je o protileteckém podzemním bunkru Drnov u Podlešína nedaleko Slaného, jednom z největších bunkrů v České republice, který nyní slouží i k prohlídkám veřejnosti. Ta může nahlédnout do tajů studené války, která se projevila i v tehdejším Československu.

Utajené podzemí bunkru Drnov se odhalilo veřejnostiVideo: Novinky

 
Článek

Objekt na ploše 5500 m2, který byl v minulosti velitelským stanovištěm protivzdušné obrany Prahy, má celkem tři patra. V nich byla od roku 1985 držena trvalá pohotovost. Nikdy se nejednalo o kryt, ale o pouhé pracoviště. Vojáci místo opustili v roce 2003 a od té doby bunkr funguje jako muzeum Studené války. Z celého komplexu návštěvníci zhlédnou zhruba polovinu tohoto vojenského skvostu.

S jedním z iniciátorů Matějem Loudou a Pavlem Voskou z Občanského sdružení Bunkr-Drnov jsme prošili první podzemní podlaží sahající přes celou délku objektu. Prohlédli jsme technické vybavení, které v místě zajišťovalo podporu provozu. Zajímavostí je, že většina systémů je funkčních, ale využívána je jen vzduchotechnika k větrání v objektu.

Srdcem samotného bunkru jsou sály bojového velení, odkud se protivzdušná obrana řídila. „Místnosti jsou celkem tři. V té hlavní se nacházejí tzv. planšety, tedy prosklené mapy, kde se z druhé strany voskovou tužkou zakreslovala aktuální vzdušná situace tak, jak byla zobrazována na radiolokátoru,“ popisuje Louda.

Foto: Novinky

Sál bojového velení

V dlouhé chodbě prvního podzemního podlaží se po levé straně nachází očistná propusť, která v případě vnějšího zamoření prostředí radioaktivními nebo jinými otravnými látkami sloužila k tomu, aby se dokázal vyměnit personál v bunkru. „Odlož brašnu a svlékni JP - 75 do pytle a zavaž jej. Umyj si ruce.“ Tyto stručné avšak striktní instrukce na stěnách vojáci museli splnit v případě, že by po vnějším zamoření chtěli vstoupit do bunkru.

„Průchod propustí trval zhruba 45 minut a nedal se v žádném případě urychlit, byl plně automatizován. Poté voják prošel kontrolou lékaře, který prověřil, jestli je řádně očištěný od zbytků radiace, případně otravných látek. Pokud tomu tak nebylo, byl poslán zpět na začátek absolvovat celý průchod znovu,“ uvedl Pavel Voska s tím, že místnost se nemusela nikdy použít, protože k žádnému takovému zamoření ani ohrožení nedošlo.

Foto: Novinky

Očistná propusť s instrukcemi

Prohlídka muzea Studené války je umožněna pouze registrovaným osobám. Pokud byste chtěli nahlédnout do dalších prostor, jako je například agregátovna, strojovna chlazení nebo expozice raketové techniky, je třeba rezervovat si termín prohlídky dopředu. Vstupné pro dospělé je 100 Kč, pro děti a seniory 70 Kč. Celoroční teplota v bunkru je zhruba 12°C. Více informací můžete nalézt na webových stránkách www.bunkr-drnov.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám