Hlavní obsah

Seriál Sanitka 2 dělá z Romů tvory předurčené ke kriminalitě, vadí dokumentaristovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Autoři pokračování seriálu Sanitka, které každý páteční večer vysílá Česká televize, čelí nařčení z latentního rasismu. Dokumentarista a student pražské FAMU Lukáš Senft scenáristu Ivana Hubače a režiséra Filipa Renče upozornil, že vykreslení Romů v seriálu je naivní, zkreslené a pouze napomáhá stereotypům, podle nichž je romská menšina cizí a nebezpečná.

Foto: Česká Televize

Seriál je plný akčních scén.

Článek

„Myslím, že každý filmař nese zodpovědnost za to, jaký morální a ideový korpus má jeho dílo. Nese zodpovědnost za to, jakou etiku a způsob přemýšlení předává jeho film,” nadnesl Senft v textu, který nejprve publikoval na svém blogu, odkud jej přejal server Romea.

„Neumím tedy pochopit, proč vytváříte takové mediální obrazy – naivní a zkreslené, obrazy spokojující se s jednoduchým a snadným zaškatulkováním, které umožní úlevné vylití hněvu, ukázání prstem,” pozastavil se dokumentarista nad obrazem Romů, který seriál nabídl.

Pokud je v seriálu Rom, tak buď krade nebo podřezává hrdlo své partnerce
Lukáš Senft o pokračování seriálu Sanitka

Konkrétně jej zaujala osmá epizoda, v níž se podle něj „opět objevuje zjednodušená představa Roma jakožto tvora předurčeného ke kriminalitě”. Následně rozebírá konkrétní zobrazení romské komunity a vztahů v ní.

„Hlavním problémem je naprosto nerealistický pohled na způsob života Romů,” uvedl Senft s tím, že má zkušenosti s Romy z vyloučených lokalit a v seriálu vykreslená podoba Romů je podle něj záštiplná.

„Pokud je v seriálu Rom, tak buď krade, nebo podřezává hrdlo své partnerce,” uvedl  Senft s poukazem na druhý díl seriálu.

„Váš počin není příspěvkem do diskuse, není podnětným názorem, je pouze rozezníváním vzteku a strachu bez snahy o poukázání na souvislosti a sociální kontext,” vzkázal autorům.

Renč: Nezměnil bych ani záběr

S interpretací Lukáše Senfta zásadně nesouhlasí režisér Sanitky 2 Filip Renč, který ve svém díle nic protiromského nevidí. „V seriálu máme spoustu lidí z 'bílé' komunity, kteří udělají nějaký prohřešek. Jsou to různí grázlové, narkomani. To by se na mě zase někdo mohl obrátit, že jsem proti 'bílým',” řekl Novinkám režisér.

„Je to absolutní nesmysl, takhle plyne život, stávají se různé situace, bílí nejsou svatí, Romové nejsou svatí. A i o tom byla ta epizoda,” podotkl.

Stěžejním motivem daného dílu podle něj bylo vykreslit Romy v rámci jejich komunity. „Je o tom, že dva Romové okradou slepou paní, která následně zemře. A pak si to v romské komunitě vyřídí mezi sebou. Ti dva dostanou vejprask, protože je to proti romské etice,” doplnil Renč, který by podle svých slov natočil epizodu klidně znova a úplně stejně. „Neměnil bych tam ani záběr. Tak ať si pan dokumentarista stěžuje sám na sebe,” uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám