Hlavní obsah

Jestli Zeman vyznamená Čubu, rodina Přemysla Janýra vrátí Řád TGM

Právo, ada, nig, rav

Blížící se udělování státních vyznamenání vzbuzuje velké emoce. Na zprávy o tom, že by prezident Miloš Zeman mohl v pondělí 28. října ocenit také bývalého šéfa slušovického JZD a svého poradce ­Fran­tiška Čubu, ostře zareagoval Philipp Janýr, syn Přemysla Janýra.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Přemysl Janýr na archivním snímku

Článek

Tento novinář a dlouholetý sociální demokrat se podílel na obnově strany po listopadu 1989. Řád TGM mu udělil in ­memo­riam prezident Václav Havel v roce 1999, tedy necelý rok po Janýrově smrti.

„Kdyby měl dostat Čuba vyznamenání Řád T. G. Masaryka, tak navrhnu, aby naše rodina toto vyznamenání, které převzala in memoriam za mého tátu, vrátila ČR,“ napsal v úterý na svém facebookovém profilu Philipp Janýr, který trvale žije v Rakousku.

„Aby byla zachována vysoká společenská hodnota tohoto vyznamenání, budu se snažit spojit s ostatními osobnostmi a domluvit se na společném vrácení,“ uvedl.

Foto: archiv, Právo

František Čuba

„Jsem si jist, a s tátou jsem o tom poměrně často mluvil, že toto významné ocenění by ztratilo jakoukoli hodnotu, kdyby jej dostal vysoký funkcionář totalitního režimu. Nechci v budoucnu rozlišovat mezi oceněním, které udělil Václav Havel na straně jedné a Miloš Zeman na straně druhé,“ sdělil Janýrův syn Právu.

Protože Přemysl Janýr prožil posledních 21 let v Rakousku, měl české i rakouské občanství, a insignie Řádu TGM zůstaly po jeho smrti pozůstalým. Podle zákona totiž musejí insignie vracet pouze pozůstalí českých občanů.

Zeman letos neobdržel ani jeden návrh od Konfederace politických vězňů (KPV). Je to po dlouhých letech poprvé, co konfederace nenavrhla vyznamenat lidi, kteří se aktivně stavěli proti komunismu. Podle místopředsedy KPV Leo Žídka nechtějí „přijmout vyznamenání z rukou bývalého komunisty“.

Připustil ale, že pokud by někoho navrhl Senát či Sněmovna, pak by ocenění od prezidenta mohli přijmout, „i když to dnes je Miloš Zeman“.

Antikomunisty navrhli jiní

Jak uvedl Žídek v MfD, konfederaci vadí to, že se Zeman otevřeně nepostavil komunismu. V úterý pak Žídek v ČT doplnil, že ačkoli se mu líbily články prognostika Zemana před listopadem 1989 v Technickém týdeníku, „jeho pozdější vývoj po roce 1989 přes soc. dem. až k dnešním zemanovcům už není tak přímočarý a ten už nám není sympatický“.

Návrhy prezidentovi mohou dávat obě komory parlamentu a vláda. Ze Senátu na Hrad ode­šly návrhy na čtyři bojovníky proti komunistickému režimu. Je mezi nimi např. Pavel Wonka, který totalitní vězení nepřežil. Sněmovna poslala osm jmen antikomunistů.

Pafko i Lipský

V předešlých třech letech KPV předložila Sněmovně patnáct návrhů, které si poslanci osvojili a schválili. Bývalý prezident Václav Klaus z nich akceptoval pět. Senát loni poslal na Hrad jedno jméno, Klausovým sítem ale neprošlo.

O tom, koho Miloš Zeman v pondělí ocení, se zatím jen spekuluje, neboť prezident jména stejně jako jeho předchůdce důsledně tají. Zatím dopředu zveřejnil pouze spoluautorku pomníku lidických dětí Marii Uchytilovou. Tu mu navrhli také senátoři i poslanci.

Podle informací Práva oceněn bude i filozof Erazim Kohák. Vyznamenání od Zemana potvrdil divadelník Jiří Suchý.

Mezi vyznamenanými bude podle informací ČTK chirurg Pavel Pafko.

Pravděpodobné je, že vyznamenání dostanou hudebník Vladimír Mišík, herec Lubomír Lipský, který letos oslavil devadesátiny, zakladatel Jazzové sekce Karel Srp či bývalá televizní hlasatelka Kamila Moučková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám