Hlavní obsah

Stopy podvodného mailu o Zelené vlně vedou k zeleným

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podvodná zpráva o údajném přejmenování dopravního zpravodajství Českého rozhlasu Zelená vlna kvůli stížnostem na předvolební zvýhodňování Strany zelených rozvířila v pátek ráno české mediální prostředí, když na ni některé redakce naletěly. Novinky.cz na lep nesedly, ale i tak chtěly zjistit, kdo si z nich chtěl udělat dobrý den. A stopy vedou právě k zeleným.

Foto: Český rozhlas

Logo pořadu Zelená vlna

Článek

Do českých redakcí došel v půl sedmé ráno e-mail zdánlivě odeslaný z adresy náměstka ředitele ČRo Reného Zavorala. Informoval o tom, že Zelená vlna změní název na Dopravní vlna, protože si voliči i některé politické strany stěžovali na zviditelňování Strany zelených.

Krátce poté, co zprávu zveřejnila ČTK a server Idnes, vydal Český rozhlas dementi s tím, že se někdo naboural do Zavoralova e-mailu. Změnit adresu odesilatele e-mailu je ovšem triviální záležitost, která nevyžaduje žádné nabourávání.

Odkud vítr vane?

Relevantnější informace o pravém původci e-mailu lze zjistit v doprovodné hlavičce zprávy, i když i tyto údaje lze zfalšovat.

Nicméně hlavička páteční kachny jistý smysl dává, objevuje se v ní totiž doména susino.cz. Podle výpisu správce domén CZ.NIC je majitelem domény jistý Mojžíš Stupka. Člověk tohoto jména má na profesní sociální síti LinkedIn profil, ve kterém uvádí, že je systémovým analytikem Strany zelených. Jméno figuruje i v seznamu členů centrálního volebního týmu SZ, kde má na starosti IT.

Předseda Strany zelených Ondřej Liška Novinkám řekl, že jeho strana s falešnou zprávou nemá nic společného. „Absolutně o ničem nevím a nevím o nikom, kdo by něco takového v zelených dělal,“ řekl Liška.

K autorství se nehlásí zelení, ale Červená

K autorství e-mailu se v pátek během dopoledne přiznala Renata Červená, která je uvedena v podvrženém e-mailu jako kontaktní osoba zaměstnaná v oddělení komunikace ČRo.

„Cílem akce bylo poukázat na to, že menší strany nemají v Českém rozhlase zastoupení v předvolebním boji,“ řekla Novinkám Červená s tím, že za akcí stojí skupina podporovatelů SZ, ale nejde o oficiální akci strany.

Na dotaz, kdo tedy e-mail odesílal, ovšem odpověděla, že k tomu konkrétní informace nemá.

Červená už se jednou „proslavila“, když se před časem vydávala za marketingovou ředitelku Rádia Impuls, které se proti tomu ostře ohradilo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám