Hlavní obsah

Kominíci jsou v jednom kole, do řemesla jim ale fušují podvodníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lezavé podzimní počasí už přimělo některé lidi si doma zatopit. Předtím, než naplno vypukne topná sezóna, by každý měl zavolat kominíka, který zařízení prohlédne. Kontroly by se podle odborníků měly konat jednou ročně.

Foto: Novinky

Profesionála od falešného kominíka laik rozpozná jen těžko. Ilustrační snímek

Článek

Muži v černých kombinézách s bílou čapkou začínají mít v tomto období blázinec. „Rozhodně je veliká poptávka. Bude problém ji pokrýt,“ konstatoval viceprezident Společenstva kominíků ČR František Jiřík.

Pražané se třeba teď musejí připravit, že kominík promptně nevyhoví jejich požadavkům. „Čekací doba je tak deset čtrnáct dní,“ řekl Jiřík.

Lidé by ale měli dát pozor, aby neskočili na lep tzv. nájezdním kominíkům, kteří dokážou revizní zprávu sepsat, přestože do domu někdy ani nevstoupí a na komín vůbec nevylezou.

Spousta majitelů na kontrolu prostě kašle
Roman Absatz, majitel kominictví

Odbytá kontrola může mít tragické následky. U kotlů na pevná paliva je největším nebezpečím požár, v případě plynových spotřebičů hrozí otravy oxidem uhelnatým. Profesionála od falešného kominíka laik rozpozná jen těžko. Ale existují vodítka, jichž se člověk v případě nejistoty může chytit. Kontrola se rozhodně nedá stihnout za dvě tři minuty.

„Doporučujeme také, aby si lidé kominíka našli sami,“ vzkazuje veřejnosti kominík Jiří Koutný. Správný kominík podle něj přichází výhradně na pozvání a kontrola trvá minimálně 20 minut. V metropoli vyjde na 500 až 1000 korun. Nájezdní kominíci ji nabízejí už od 300 korun za číslo popisné.

Mezi mladými lidmi narůstá zájem o tuto profesi. „Byly doby, kdy ročník navštěvovali jeden dva žáci, dnes lavice učiliště opustí kolem 50 učňů za rok,“ řekl Jiřík. Velký podíl mají i rekvalifikanti.

Karmy ústily do bytů

Ani v Brně už není nedostatek kominíků, potvrdil to majitel jednoho z více kominictví Roman Absatz. Ze zákona povinnou kontrolu komínů lidé podle něj nechávají spíše na topnou sezónu, kdy si na komíny teprve vzpomenou.

„Pak je další problém, spousta majitelů na kontrolu prostě kašle. Nejen v rodinných domcích. Také některá sdružení nájemníků i v mnohapatrových panelových domech na sídlištích nemají nikoho, kdo by kominíky pozval. Vystavují se tak nebezpečí ucpaných a špatně fungujících komínů, nemluvě o finančním postihu,“ dodává Absatz.

Jeho firma poskytuje slevu řádově ve stokorunách při objednávce na více komínů. Nerozhoduje však jejich počet, nýbrž množství práce. Při náročnějších úkonech, konkrétně vložkování, mohou být slevy i v tisících korun. Za běžné vyčištění komína v rodinném domě Absatz účtuje 150 korun, jede-li mimo Brno, přičte si stejnou částku za dopravu, za samotné čištění inkasuje 350 korun.

Kuriózní zážitek měli kominíci této firmy v jednom větším domě, kde objevili instalované plynové karmy, jejichž vývody ústily do bytů. Chyběly komíny. Kupodivu se dosud nikdo neotrávil. Nájemníci museli okamžitě karmy vyměnit za elektrické ohřívače.

Patnáct denně

„Lidi se hlásí už měsíc, teď dělám od božího rána do večera,“ řekl Právu plzeňský kominík Pavel Krysl. Kolik se toho dá za den zvládnout? „Pokud nemusím moc přejíždět, tak patnáct komínů,“ podotkl mistr černého řemesla.

V Plzni se čištěním a revizemi komínů podle internetu zabývá dvanáct firem. „Jestli je to dost, nebo málo a zda ta čísla sedí, to neumím posoudit. Na mě se obrací víceméně stálá klientela, takže mám o práci postaráno,“ řekl Krysl.

A na jaké nejčastější prohřešky naráží? „Je to stále stejná klasika. Rozpadlé komíny. Lidé si myslí, že když chybí kus komína nad střechou, je to v pohodě. Ale to se šeredně pletou,“ varuje kominík.

Anketa

Jak dlouho vám trvalo, než jste sehnali kominíka?
Do jednoho týdne
65,2 %
Do dvou týdnů
8,6 %
Déle než dva týdny
26,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1202 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám