Hlavní obsah

Přehrady se připravují na další srážky, upouštějí, co se dá

Vodohospodáři se v souladu s předpovědí počasí, která hovoří o možnosti dalších intenzivních srážek v příštích dnech, připravují na zadržení dalších přívalů vody. Orlická přehrada již má vytvořený dostatečný prostor pro další zadržování vody, lipenská nádrž bude až do neděle více upouštět. Uvedli to vedoucí hrázný Orlické přehrady Pavel Melichar a ředitel hornovltavského závodu Povodí Vltavy Zdeněk Zídek.

Foto: David Veis, ČTK

Vodní nádrž Orlík v minulých dnech

Článek

Z Lipna odtéká 130 metrů kubických za sekundu, na čemž se v pátek dohodli zástupci povodí a krizového štábu Jihočeského kraje.

"Vypouštíme daleko větší množství s tím, abychom se v neděli dostali do zásobního prostoru. Tím se vyprázdní těch 33 miliónů kubíků retenčního prostoru, který slouží k uchránění před povodněmi a k zadržení povodňové vlny," řekl po zasedání štábu Zídek. V roce 2002 se odtok z Lipna dostal až na 380 kubických metrů.

Římovskou přehradu už vodohospodáři dostali do normálního stavu.

"Na Husinci jsme stále v ovladatelném retenčním prostoru, prázdníme také na mimořádnou manipulaci tak, že vypouštíme třiceti kubíky, a dostaneme se do zásobního prostoru během dneška, tudíž tam nastane normální režim. Pak budeme pokračovat i ve vyprazdňování zásobního prostoru, ale už jenom 20 kubíky," uvedl Zídek.

Z orlické nádrže v současnosti odtéká 1300 metrů krychlových za sekundu, na začátku snižování hladiny to bylo kolem 1700 kubíků. Přehrada se nyní podle hrázného Melichara dostala minimálně dva metry pod hranici ochranného neboli retenčního prostoru, který je úplně nahoře a slouží k zachycení vody při povodni. Ochranný prostor má na Orlíku výšku 2,4 metru.

"Bouřky mají být lokální, ale je třeba s nimi počítat. Už se nacházíme v obvyklém zásobním prostoru a hladina se pořád snižuje," komentoval dopoledne situaci Melichar, který odmítá, že by vodohospodáři při povodních selhali.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám