Hlavní obsah

Heger chce vyhnat kuřáky z restaurací od ledna 2014

Ministerstvo zdravotnictví chce prosadit zákaz kouření v restauracích, který se bude vztahovat i na elektronické cigarety a vodní dýmky s tabákovou náplní. Platit by měl od začátku příštího roku. V úterý to uvedl náměstek ministra Martin Plíšek.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Článek

Ministerstvo také plánuje zákaz prodeje alkoholu a tabáku v automatech, v nichž by si je mohly koupit i děti. Zvýší se i sankce za prodej dětem a mladistvým. V prvním případě má být pokuta dva milióny a v druhém pak milión korun.

"Návrh zákona jsme poslali do vnějšího připomínkového řízení, do vlády jej pošleme v červnu, platit by mohl od 1. ledna 2014," uvedl náměstek k normě, která má posílit ochranu nekuřáckého prostředí a dětí i mladistvých před škodlivými účinky tabáku, alkoholu a jiných návykových látek.

Vedle zvýšení sankcí počítá norma například s tím, že v restauracích bude v nabídce vždy alespoň jeden nealkoholický nápoj stejného objemu jako nejlevnější alkoholický nápoj. Sankce bude hrozit provozovatelům, pokud by se v jejich restauraci zdržovala opilá mládež.

Podle důvodové zprávy je ČR jedinou zemí EU, kde je možno provozovat čistě kuřácké restaurace. Zákaz kouření v restauracích si podle průzkumu přeje 78 procent obyvatel.

Na tržišti se již alkohol prodávat nebude

Novinkou v ochraně dětí a mládeže před tabákem je zákaz vstupu lidí mladších 18 let do stavebně oddělených veřejných prostor, třeba zábavních podniků či letištních hal, kde bude nadále kouření povoleno. Velkoplošné prodejny musejí mít pro nabídku alkoholu a kuřiva oddělené regály, nadále tedy budou cigarety například u pokladen. Zákaz kouření platí ve školách, úřadech, zdravotnických zařízeních, včetně venkovních prostor, nově by byl třeba i na dětských hřištích.

Zakázán má být zásilkový prodej alkoholu a kuřiva po internetu. Prodejce bude muset zajistit, že zboží předá pouze člověku staršímu 18 let. Alkohol by se nesměl prodávat na tržištích s výjimkou příležitostných trhů, výročních oslav a kulturních akcí.

Kouří třetina lidí
Kouří třetina dospělých Češek a Čechů, kouřit zkusila polovina třináctiletých a tři čtvrtiny patnáctiletých. Pravidelnými kuřáky je 18 procent patnáctiletých. Rizikově pije alkohol 22 procent dospělých mužů a sedm procent žen. Pravidelně ho pije 60 procent mladistvých. Problémově užívá drogy 40 200 lidí, zkušenost s konopím má 40,3 procenta studentů.

Záchytka bude nově definována jako zdravotní služba. Pobyt opilých dětí na záchytce se má hlásit pediatrovi, rodičům a orgánu sociálně právní ochrany. U ohrožených závislostí by následovala léčba.

Doposud vždy zpřísnění tabákové legislativy zabránila tabáková lobby, která k tomu využila nesouhlasu majitelů restaurací. Ti se obávají, že jim klesnou tržby. Praxe z ciziny, ale i řady českých restaurací ukázala, že po zákazu kouření tržby naopak stouply.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám